Naslovna Vesti Istorija

Aerodrom Amsterdam investira u razvoj

Opensky

Oct 14, 2023

Aerodrom Schiphol u Amsterdamu je na startu velikih ulaganja u osveženju postojećih kapaciteta i proširenju infrastrukture. Aerodrom ulaže oko 3 milijarde evra u periodu izmedju 2024. i 2027. godine za razvojne projekte celog sistema.

Dugi niz godina aerodrom se fokusirao na brz rast i minimiziranje troškova, medjutim suštinsko održavanje i poboljšanje infrastrukture, kao i unapredjenja sistema bezbednosti i obezbedjivanja, su imperativ koji je u planu narednih godina. Ova investicija se tiče, kako naglašava menadžemnt, nadogradnje pristanišne zgrade (Pier C, izgradjen još 1967.) sa tehnološkim unapredjenjima i poboljšanjima prostornog rasporeda, zatim nove transformacije sistema za prtljag (TBF), sa zamenom velikih delova postojećeg i povećanjem kapaciteta, zatim poboljšanje ili zamena preko 200 brzih staza za hodanje i liftova, zamene 18 avio-mostova za ukrcavanje, kao i unapredjenja krila aerodroma A (Pier A). Osveženjem i renoviranjem rulnih staza, fokusiranjem na kombinaciju asfalta i betona, omogućiće se brži i efikasniji protok saobraćaja, a takodje jedan od glavnih zadataka je preuredjenje i proširivanje prilazne infrastrukture, zatim puteva i parkinga.

Inače, aerodrom Schiphol u Amsterdamu je jedan od najstarijih vazdušnih luka u Evropi, kao i nacionalna avio kompanija KLM, i inicijalno je izgradjen još 1916. godine, a po prometu zauzima treće mesto u Evropi, i jedanaesto mesto u svetu, poeduje 6 pista različitih dužina, i ima promet od preko 52 miliona godišnjih putnika.