Naslovna Vesti Istorija

ITA Airways A321neo ušao u upotrebu

Opensky

Dec 02, 2023

Italijanska ITA Airways je objavila ulazak aviona tipa Airbus A321neo u operativnu upotrebu, koji je inicijalno bio planiran da leti na ruti iz Rima za Tel Aviv, međutim zbog aktuelnih geopolitičkih i bezbednosnih okolnosti ovaj avion leteće na ruti Rim Fiumicino-London Heathrow, a tokom božićnih i novogodišnjih praznika i na liniji iz Rima za Paris (CDG).

Airbus A321neo je, kako kaže kompanija, maksimalni izraz tehnologije, digitalizacije, inovacije, efikasnosti i dizajna u ime brenda „made in Italy“, zahvaljujući dizajnu Waltera de Silve koji je nagrađen za prostor kabine, a sadrži najsavremenija sedišta i novi personalizovani sistem unutrašnjeg osvetljenja.

Kabina je konfiguracije tri klase, Biznis klasa sa 12 sedišta koja su rasklopiva u mogućnosti ravnog položaja (flat bed), zatim Premium ekonomska klasa i standardna ekonomska klasa.

Emisija potrošnje CO2 je ispod 20%, buka je smanjena za oko 50% u odnosu na prethodne modele, a glavna prekretnica u razvoju kompanijske flote je plan održivosti koji predviđa flotu od 90% aviona sledeće generacije (next generation) već do kraja 2027. godine.