Naslovna Vesti Istorija

Air Serbia: ekspanzija dugolinijske flote, dva A330-200 u procesu pripreme

Opensky

Mar 25, 2024

Srpski nacionalni avio prevoznik Air Serbia će nabaviti još dva širokotrupna aviona tipa A330-200, kako je i najavljivano, u narednom periodu od belgijskog operatora Air Belgium pod sadašnjim austrijskim registracijama OE-LAC (2014. godište) i OE-LCL (2014.), odnosno prethodnom operativnom upotrebom kompanije Etihad Airways I Sri Lankan Airlines, dok će tokom tranzicionog procesa biti preuređeni sa adekvatnim kompanijskim interijerom prilagođenim iskustvima i zahtevima srpskog prevoznika.

Air Serbia je i objavila svoje impresivne rezultate dobiti od 40,5 miliona eura za prethodnu godinu, a uz povećani obim saobraćaja i prometa, tranzitnih odnosno lokalnih putnika iz Beograda, namerava ekspanziju dugolinijskog saobraćaja ka Kini i SAD sa uvećanim kapacitetima adekvatnih aviona. Uz to treba dodati i najavljenu revitalizaciju Embraer flote, takođe lizovanim modelima E190 i E195, kojima bi upravljale srpske posade u okviru dugoročnog plana ovog tipa aviona, pre svega za dolazeću letnju sezonu i svakako nadalje. Nedavno je došlo i do promene plana predstojećeg reda letenja zbog prekida saradnje sa grčkim Marathon Airlines-om, međutim usled dodatka u saobraćaju ovih aviona, kompanija će izvršiti i modifikaciju reda letenja tako da bi Embraer trebalo da servisira frekventne destinacije kao što su Frankfurt, Tirana, Štutgart, Bukurešt, Podgorica, Atina, ali i novu liniju za Mostar, zatim Geteborg i Nirmberg. Avion Embraer E195 kapaciteta 118 sedišta trebao bi da pokrije 347 letova tokom dolazećeg plana.

Na interkontinentalnom saobraćaju, planirane su destinacije za Majami, dodatne frekvencije za Njujork JFK i Čikago ORD, kao i linije u Kini za Gvangdžou i Šangaj Pudong planom uvođenja dodatnih kapaciteta pomenutih aviona.