Naslovna Vesti Istorija

Air Serbia prekida saradnju sa grčkom kompanijom Marathon Airlines

Opensky

Feb 20, 2024

Povodom nemilog događaja, i incidenta na letu nacionalnog prevoznika Air Serbia sa operativnom upotrebom lizovanog aviona Embraer E195LR, od strane grčke kompanije Marathon Airlines, 18. februara 2024. godine, kada je došlo do ozbiljnog oštećenja  aviona Embraer E195 registracije OY-GDC, prilikom započinjanja leta na liniji JU324 za Dizeldorf, Air Serbia je odmah stupila u kontakt sa nadležnim državnim telima- Direktoratom civilnog vazduhoplovstva (DCV) Republike Srbije i Centrom za istraživanje nesreća u saobraćaju (CINS). Kako se navodi od strane kompanije, „bezbednost putnika i članova posade je najvažniji prioritet za Air Serbiu i srpska nacionalna avio kompanija u potpunosti sarađuje sa pomenutim organima u istrazi koja se sprovodi“, dok će grčke vazduhoplovne vlasti takođe sprovesti paralelnu istragu u vezi ovog nemilog događaja.

Bez obzira na ishode istrage, Air Serbia je obavestila komapniju Marathon Airlines da već od sutra, 21. februara 2024. nijedan let Air Serbije više neće biti obavljen avionima ovog grčkog operatora. Letovi koji su prethodno bili planirani na ovim tipovima aviona Embraer, biće raspoređeni na druge avione u floti, radi održavanja kontinuiteta i redosvnosti saobraćaja.

Marathon Airlines je grčka kompanija koja ispunjava sve neophodne standarde Evropske agencije za bezbednost avio saobraćaja (EASA), a sa kojom je srpski nacionalni avio prevoznik široko sarađivao od juna 2023. godine po modelu kratkoročnog najma, takozvanom wet-lease aranžmanu gde su osim aviona i posade, obezbeđena tehnička podrška i osiguranje, što je uostalom u današnje vreme i česta praksa u bilo kom delou sveta i same Evrope, a pogotovu nakon pandemije kao način popujavanja kapaciteta na određenim rutama.

Air Serbia želi još jednom, kako se navodi od strane kompanije, da se izvini putnicima sa leta JU324 od 18.februara 2024. zbog svih neprijatnosti tokom celog događaja. Bez obzira na srećan završetak bez povređenih, i što je let obavljala partnerska kompanija, Air Serbia kao odgovorna želi da napomene da je u potpunosti svesna oećanja kroz koja su prošli putnici, ali i njihovi članovi familije ili prijatelji koji su sve to preživljavali. Svi putnici sa ovog leta JU324, imaju pravo na odštetu kao i na nadoknadu ostalih troškova nastalih odlaganjem leta za sledeći dan.