Naslovna Vesti Istorija

Air Serbia će leteti za Majami; u januaru prevezeno 269.725

Opensky

Feb 11, 2024

Nacionalni avio-prevoznik Srbije bi mogao da poleti za Majami tokom ove ili naredne godine, a izvesnost je vrlo velika kako je naglasio i Ambasador u SAD Marko Đurić prilikom posete Floridi i najavama putem intervjua datih tamošnjim medijima. Prilična srpska dijaspora koja broji oko 50.000 ljudi srpskog porekla u tom delu severne Amerike i buduće konekcije ka istočnoj Evropi glavni su oslonac i imperativ za nacionalnog prevoznika, a budući dolazak još dva širokotrupna Airbusa 330 u flotu potvrdiće ove planove.

Pored činjenice da je Air Serbia tokom prošlog meseca, u januaru 2024. prevezla 269.725 putnika, što je za 23% više nego 2023. sa odličnim performansom i vodećim rutama za Cirih, Pariz, Beč, Moskvu i Istanbul, pravi ozbiljne planove i za dalji razvoj za Majami koji bi trebalo da bude treća destinacija u SAD, pored Njujorka (JFK) i Čikaga (ORD) gde bi trebalo da se zavijori srpska zastava sa dezignatorom JU, a potencijal je svakako dobar obzirom, kao što je i pomenuto, na srpsku dijasporu ali i na revitalizaciju linije za Tel Aviv odnosno tranzitne putnike iz Majamija za Izrael kao bitan činilac nastupajućeg biznisa sa priličnom tamošnjom dijasporom. Air Serbia je jedan od respektabilnih čvorišta istočne Evrope (pored Varšave i Budimpešte) i sa aktuelno razvijenom mrežom pre svega regionalnog saobraćaja istočne Evrope i Mediterana pretenduje da operacijama ka Floridi sa inicijalna dva nedeljna leta pojača tržište i na više od toga. Kompanija trenutno leti na 83 destinacije odnosno na 65 destinacija tokom cele godine, a tržište SAD kao tradicionalno važno područje i nekdašnjeg JAT-a i sadašnje kompanije, posle inicijalnih subvencija države već ima svoj kontinuitet i stabilnost na dugoj liniji za Ameriku, sa veoma dobrim relacijama i na bilateralnom nivou i sa eksponencijom u SAD.

Južna Florida je veoma izazovno tržište sa izuzetnim potencijalom , a budući EXPO 2027. sa Srbijom kao domaćinom, i druge dijaspore sa vezama za Rusiju, Kinu i istočnu Evropu preko Beograda kao značajnog čvorišta, upotpunile bi ovu liniju od samog početka na pozitivni nivo, a Majami kao „nepokrivena“ destinacija iz Beograda i kao druga turistička destinacija u SAD verovatno stoji na dobrom kursu u odnosu na Toronto koji je još uvek u razmatranju za severno Američki kontinent. Nekadašnji JAT nije leteo kao južnom delu SAD, a sadašnji planovi za taj deo kontinenta imaju smisla obzirom da je jedini operator koji direktno leti iz istočne Evrope za Majami poljski LOT i da bi pokrivenost zapadnog Balkana bila apsolutna, u odnosu na Toronto i na takođe respektabilno kanadsko tržište koje bi ipak imalo značaja samo tokom letnjeg perioda.