Naslovna Vesti Istorija

British Airways predstavio nova sedišta na uskotrupnim A320neo/A321neo

Opensky

Mar 06, 2024

British Airways je najavio medijski povratak „najomiljenije svetske avio kompanije“ predstavljanjem novog izbora sedišta i osveženja kabine na uskotrupnim avionima tipa Airbus A320neo i A321neo. Nova,  redizajnirana sedišta biće postavljena na nove avione koji bi trebalo da pristižu u flotu od maja meseca, sa novim Britanskim dizajnom kabine i prostorom za odlaganje iznad sedišta. British Airways navodi da će sedišta biti implementirana u biznis klasi (Club Europe) i ekonomskoj klasi (Euro Traveller), gde će dominirati šavovi uzduž sedišta, presvučeni kožom, nešto dodatnog prostora za noge, kao i novi sistem naslona za glavu, koji se adekvatno pomera u stranu.

Club Europe, odnosno biznis klasa imaće jedan klub-stočić između dva sedišta i biće opremljeni sa USB-A i C priključkom od 60W, dok će Euro Traveller ekonomska klasa imati priključak od 15W. Novodizajnirana sedišta biće postavljena na svim novim navedenim avionima koji dolaze u flotu, međutim nije precizirano da li će i postojeći avioni dobiti redizajn kabine. Ovo efektno osveženje kabina novih aviona, kao i celokupna dvogodišnja “transformacija” kompanije imaće vrednost od 7 milijardi funti, kao deo programa „unapređenja putničkog iskustva“ sa nizom novih inicijativa, a svi dobavljači su sa domaćeg područja, Engleske, Škotske i Severne Irske.

Nove kabine prve klase odnosno „suits“ dugoprugaša Airbus A380 bi trebalo naredne godine, pa do 2026. godine, da budu postavljeni na 12 modela ovog širokotrupnog dvospratnog aviona u floti, namenjenih trans-atlantskim rutama.

British je takođe objavio ponovno pokretanje linija za Kuala Lumpur (sa aerodroma Heathrow LHR) i Bangkok (polazak sa aerodroma Gatwick LGW), a planirani su avioni tipa B787-9 na liniji za Kuala Lumpur, odnosno B777-200ER na liniji za Bangkok.