Naslovna Vesti Istorija

KM Malta Airlines zvanično poletela

Opensky

Apr 01, 2024

Nova avio-kompanija Malte, KM Malta Airlines je i zvanično počela sa radom i operacijama u nedelju 31. marta jutarnjim letom za Kataniju simboličnom tranzicijom prethodnog prevoznika Air Malta koja je postojala 50 godina i večernjim letom prethodnog dana, u subotu 30.marta na liniji KM103 iz Londona za Maltu završila jednu avio epohu te zemlje. Nova kompanija je nastala nakon što je Evropska Komisija odbila da prihvati Vladin zahtev za novo finansiranje kompanije i na taj način je čitav proces pretočen u novog prevoznika.

KM Malta Airlines je zadražala avione familje Airbus 320 (1 avion tipa A320 i 6 aviona tipa A320neo) prethodne kompanije kao i osoblje koje će uz novi identitet i koncept poslovanja, ali i staro obeležje Malteškog krsta na repu nastaviti sa operacijama ka 17 aerodroma i 15 gradova Evrope i Mediterana (Amsterdam, Berlin, Brisel, Katania, Dizeldorf, London Gatwick, London Heathrow, Lion, Milano, Madrid, Minhen, Paris Šarl de Gol i Orli, Prag, Rim, Beč i Cirih). 

Nekadašnji nacionalni prevoznik krenuo je 1. aprila 1974. godine sa tada modernim avionom Boeing 720B, i završio svoju misiju poslednjim letom 30. marta 2024. godine sa avionom Airbus 320, tako da je Air Malta punih 50 godina predstavljala ovu malu ostrvsku zemlju širom Evrope i sveta na turističkoj mapi, a novi prevoznik KM Malta Airlines će služiti kao nova nacionalna avio-kompanija Malteških ostrva, kako se navodi od strane kompanije.