Naslovna Vesti Istorija

Lufthansa i ITA Airways dobili odobrenje Evropske Komisije za integraciju i preuzimanje

Opensky

Jul 03, 2024

Evropska Komisija je definitivno dala zeleno svetlo za akviziciju italijanske kompanije od strane nemačke Lufthanse koja bi uskoro trebala da poseduje 41% udela u italijanskoj kompaniji ITA Airways (Italia Trasporto Aereo Spa), dok se očekuje da celokupna transakcija bude kompletirana u zadnjem kvartalu ove godine. Međutim, u isto vreme se i navode određeni uslovi za odobrenje preuzimanja što bi značilo da obe kompanije treba da omoguće drugim avio-kompanijama započinjanje stalnih letova iz Milana i Rima do određenih aerodroma u centralnoj Evropi, zatim obe kompanije su u obavezi da sarađuju sa drugim prevoznicima kako bi povećale konkurentnost u dugolinijskom saobraćaju iz Italije prema Kanadi i SAD, kao i da se odreknu nekih slotova na aerodromu Linate u Milanu i unaprede saradnju sa drugim kompanijama.

Lufthansa grupa je objavila svoju nameru o preuzimanju 41%  italijanske kompanije ITA Airways još u maju 2023. godine, i  isto vreme obezbedila pravo kupovine preostalih akcija za kapitalni ulog od 325 miliona eura u ITA Airways-u kod italijanskog Ministarstva ekonomije i finansija od 2025. godine koje će biti zaokruženo dokapitalizacijom. Kao deo ovog impozantnog ugovora, ITA Airways će napustiti aktuelnu alijansu SkyTeam i postati punopravni član matične alijanse Star Alliance.

ITA Airways trenutno raspolaže flotom Airbus familije raznih tipova aviona,, odnosno Airbus A220-100, A220-300, A319, A320, A320neo, A321neo kao i širokotrupnim avionima namenjenih dugolinijkom saobraćaju tipa Airbus A350-900, A330-200 i A330-900.

Veliki benefiti za obe kompanije

Karsten Špor prvi čovek Lufthanse kaže da je “odobrenje iz Brisela odlična vest za obe kompanije a posebno za putnike koji lete iz Italije“. Nakon zatvaranja ove konstrukcije, ITA Airways će postati peta mrežna avio-kompanija blisko integrisana u sistem Lufthansa grupe svakako zadržavajući ime brenda ITA Airways. Kao deo sistema sa više čvorišta (hub-ova), više avio-kompanija i multi brend sistema koji je uspešno postavila LH grupa, italijanska kompanije će koristiti mnoge benefite, kao što je prodaja širom sveta, zajednički loyality program Miles&More (korišćenje programa Volare zajedno sa Miles&More programom) kao i adekvatnu nabavku goriva širom sveta.

Zajedničko poslovanje i buduća integracija učiniće svojih 5.000 zaposlenih bližih inetrnacionalnoj kompanijskoj multikulturalnoj zajednici, dok će aerodrom Rim-Fiumicino postati šesto geografski najvažnije čvorište Lufthansa grupe.Integracija italijanskog prevoznika u mrežu Lufthanse omogućuje saradnju i na komercijalnom i operativnom nivou.