Naslovna Vesti Istorija

Preliminarni izveštaji o incidentu Embraera Marathon Airlines-a

Opensky

Mar 04, 2024

Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju Republike Srbije (CINS) objavio je preliminarne izveštaje o nedavnom incidentu Embraera E195 grčkog operatora Marathon Airlines u ime srpskog prevoznika Air Serbia, kada je avion prilikom neadekvatnog poletanja udario u objekat na kraju piste odnosno svetlosnu signalizaciju i ILS sistem na polasku iz Beograda za Dizeldorf 18. februara na letu JU324. Prilikom ove situacije posada nije uspela da pravilno proceni parametre poletanja, kako se navodi, pre nego što je udarila u objekat neposredno na kraju piste. Avion Embraer E195, registracije OY-GDC na letu JU324 za Dizeldorf toga dana imao je treći operativni let, odnosno incident koji se dogodio bio je na trećoj rotaciji tog 18. februara.

Tokom pripremne faze piloti su planirali da polete sa piste 30L (RWY 30L) i priđu pisti preko intersekcije D6. Glavni operator aerodroma VINCI AIRPORTS, otvorio je pistu za upotrebu u junu 2023. čija je dužina 3.500 metara (11.482 stopa). Prema aktuelnim izveštajima, kontrola letenja (ATC) dala je posadi uputstvo za zaustavljanje/zadržavnje (HOLD POSITION) na intersekciji D6, preko rulnih staza F, G, i A, pri čemu je posada regularno ponavljala uputstva. Međutim, posle par trenutaka kontrolor je upozorio pilote da su izašli na pistu preko intersekcije D5 (koja je inače pod restrikcijom) gde je raspoloživa distanca piste za poletanje 1.273 metara (4.176 stopa) uz jasnu sugestiju da nije moguće da se poleti sa tako kratke distance, zatim je posada primila  informaciju i ponovo izvršila proračun poletanja pomoću tableta, utvrdivši da mogu da se odlepe bez problema. Samo nekoliko sekundi pre toga, kontrola leta je napomenula posadi da mogu slobodno da taksiraju do raskrsnice D6, ali je posada iz nepoznatih razloga odlučila da krene sa raskrsnice D5 što je bilo naravno neprihvatljivo.

Pri ubrzanju od 80 čvorova (148km/h) piloti su mislili da imaju dovoljno prostora za rotaciju odnosno poletanje, vizuelni pregled je svakako mogao biti smanjen iz razloga što se kraj ne može apsolutno videti zbog jednog malog nagiba (up hill) piste, a pri brzini od 100 čvorova (185 km/h), prema izveštajima,  posada je uočila nedostatak protora odnosno piste za poletanje. Piloti su takođe izjavili da je potisak motora setovan na maksimalno, sa odlukom da se odloži skretanje i podigne prednji deo aviona kako bi se iskoristilo što više piste i još dodatni asfaltni deo piste što je fizički moguće. Nakon poletanja avion E195 je počeo da se trese a nakon udarca donjim delom trupa, kabinska posada je potvrdila i vibracije u kabini. U isto vreme, letačka posada je počela da dobija sistemske indikacije na ekranima, uključujući zakrilce i sistem za ispuštanje vazduha. Kontrola letenja se raspitivala da li je sve u redu pošto je avion E195 odstupio od odobrenih vektora. Pilotu inicijalno nisu bili sigurni i potvrdili verovatni povratak na zemlju u Beograd. Dok je posada proglasila vanrednu smrtonosnu opasnost, kontrola je ponudila avionu nizak prelet da bi se vizuelno uočili problemi oštećenja. Posada je kružila oko 60 minuta iznad aerodroma radi potrošnje goriva, dok su aerodromske službe pripremale aerodrom za vanredne okolonsoti poremećenog saobraćaja, a kontrola je preusmeravala ostali saobraćaj sa zahtevima da hitna vozila budu u pripravnosti. Avion je na kraju spušten na zemlju u neadekvatnim uslovima i sa uvećanom brzinom od oko 40 čvorova sa ogromnim rizikom, uz razvoj visokih temepratura pri kočenju, da dođe do požara ili eksplozije. Srećom, nije bilo žrtava, a na platformi su preduzete sve mere vanrednih emergency situacija.