Naslovna Vesti Istorija

Qatar Airways nabavlja 200 aviona, A350 i B777X u glavnoj opciji

Opensky

Jun 03, 2024

Qatar Airways aktuelno razmatra proširenu nabavku širokotrupnih aviona u floti kao nadogradnju prethodne najave u martu ove godine sa čak 150 naručenih aparata, i time namerava da zadovolji pojačanu potražnju na linijama dok u isto vreme povećava kapacitet u dugolinijskom saobraćaju. Buduća nabavka bi uključivala oko 200 aviona, a verovatno je da kompanija očekuje da obelodani svoje namere na predstojećem sajmu Farnborough Airshow koji se inače održava svake druge godine krajem jula, pa je tako na svetskoj sceni, a posebno u konkurentnosti bliskoistočnih prevoznika ova izložba bitan momenat i za proizvođače poput Boinga i Airbusa da u velikoj utakmici postignu svoju dugoročnu efikasnost.

Ono što se može očekivati od kompanije Qatar Airways u najavi nabavke novih letelica jesu oba globalna proizvođača Airbus i Boeing, pa je samim tim i iskristalisana namera o velikom broju aviona tipa Airbus A350 i Boeing B777X. Kompanija procenjuje da bi ova nabavka odnosno kupovina adekvatnih aviona bila dugoročno rešenje za operativnu iskorišćenost flote, i time bi se verovatno stvorila i liderska pozicija u regionu bliskog istoka uz Emirates i Etihad, mada ne treba ni zaboraviti ambicioznog saudijskog operatora na sceni Riyadh Airlines.

Ukoliko bi se ova mega kupovina realizovala u najavljenoj meri, komentariše Bloomberg, to bi bila jedna mešavina tipova A350 odnosno B777X koji bi do 2030. utvrdili isporuke aviona i verovatno odbranili svoj razvoj u odnosu na konkurenciju. Boing 777X, koji u ovom trenutku još uvek nije sertifikovan, pretenduje da postane idealna zamena za sadašnji četvoromotorni Airbus 380, sa dugim trupom odnosno velikim kapacitetom, doletom i efikasnošću, kao i posvećenost Boingovoj bezbednosti što potvrđuju i čelnici Katarske kompanije.