Naslovna Vesti Istorija

Qatar Airways najbolja svetska avio-kompanija 2024. u dodeli Skytrax nagrada

Opensky

Jun 25, 2024

U tradicionalnoj dodeli nagrada u avio biznisu renomiranog britanskog medija Skytrax, Qatar Airways je proglašen za najbolju svetsku avio-kompaniju u 2024. godini, a u isto vreme i za najbolju blisko-istočnu kompaniju, kao i najbolju biznis klasu uključujući i najbolja sedišta u biznis klasi. Katarski nacionalni avio-prevoznik zauzeo je prvu poziciju na osnovu, kako se navodi, visokog nivoa usluge i ukupnog performansa u poslovanju.

Singapore Airlines je zauzeo vice-primat sa drugom pozicijom, ali i sa proglašenom najboljom kabinskom posadom na svetu, dok je na trećem mestu blisko-istočni Emirates Airlines. Nagradu najboljeg evropskog prevoznika pokupio je turski Turkish Airlines ujedno sa priznanjem za najbolju ekonomsku klasu u Evropi.

Skytrax nagrađene kompanije Top 10

  1. Qatar Airways (Katar)
  2. Singapore Airlines (Singapur)
  3. Emirates Airlines (UAE)
  4. ANA All Nippon Airways (Japan)
  5. Cathay Pacific (Hong Kong)
  6. JAL Japan Airlines (Japan)
  7. Turkish Airlines (Turska)
  8. Eva Air (Tajvan)
  9. Air France (Francuska)
  10. Swiss Airlines (Švajcarska)

British Airways je takođe bio zapažen u dodeli nagrada, pa je i nagrađen za najprijateljskiju avio-kompaniju na svetu i najprijateljskiju familiju u Evropi,

dok je britanski Virgin Atlantic dobio nagradu za najbolju premium ekonomsku klasu u Evropi. Takođe britanski operator, TUI Airways UK osvojio je nagradu za najbolju čarter odnosno kompaniju za slobodno vreme (leisure airline) u Velikoj Britaniji. U kategoriji niskobudžetnih prevoznika britanski EasyJet ovsojio je nagradu za najbolju low-cost kompaniju u Evropi .