Naslovna Vesti Istorija

Ryanair rekordan u junu sa 19,3 miliona putnika- u regionu apsolutno dominantan

Opensky

Jul 06, 2024

Najveći aktuelni low-coster, irski Ryanair je objavio rekordne rezultate za protekli mesec sa čak 19,3 miliona prevezena putnika širom Evrope, severne Afrike i bliskog Istoka, što je kako se navodi, najbolji rezultat u mesečnom prometu putnika tokom četrdesetogdišnjeg postojanja kompanije. Ovo je zaista impresivan rezultat irskog lowcostera ako se uzme u obzir da je u istom periodu 2023. kompanija prevezla oko 11% manje putnika odnosno 17,4 mliona putnika.

Ryanair čije je sedište u Dablinu sadrži u svom sistemu i još nekoliko kompanija lociranih širom Evrope, odnosno britanski Ryanair UK, poljski Buzz, austrijski Lauda Europe i malteški Malta Air, koji su zaključno sa 30. junom 2024. zadnjih 12 meseci prevezli 188,8 miliona putnika što je opet povećanje od 9% u odnosu na prethodnu godinu sa 173,4 miliona putnika, a load-factor odnosno popunjenost kabine je na nivou od 95% što znači da su letovi bili skoro uvek popunjeni. Ryanair se pohvalio svojim rezultatima koji su prilično impresivni uprkos činjenici da je tokom proteklih meseci dolazilo do kašnjenja i otkazivanja letova zbog nedostatka posade i što se afektovalo na celokpune operacije širom Evrope. Takođe je i aktuelni problem, posebno zadnjih dana juna, evropski sistem kontrole letenja koji je primorao kompaniju da otkaže samo tokom jednog dana 3500 letova, a mnogi avioni iz drugih baza prebacivani su radi održanja operativnih planova. Tokom 28. juna, kako se navodi, bilo je odloženo 25% prvog jutarnjeg talasa polazaka širom Evrope za šta je Ryanair okrivio veliki kvar opreme za kontrolu letenja u Mastrihtu, a operaivni menadžer kompanije, Nil Mekmahon nazvao kompletan efekat kašnjenja i otkazivanja neprihvatljivim apelujući na Evropsku Komisiju „hitnu reformu evropskih usluga kontrole letenja“ radi pružanja efikasne i efektivne usluge građanima Evrope.

Ryanair, kao definitivno najveća evropska avio-kompanija po broju putnika, predviđa promet od 198-200 miliona putnika tokom fiskalne godine, odnsono do marta 2025. što uvećava u isto vreme promet od oko 9%, dok još uvek aktuelne glavobolje stoje i od toga u velikoj meri i zavisi kompletan obim operacija od isporuka novih aviona tipa Boeing 737MAX 8 koji kasne u isporuci a poebno nakon incidenta u januaru sa avionom B737 MAX 9 američke kompanije Alaska.

Što se tiče regionalnog saobraćaja na prostorima bivše Jugoslavije odnosno zapadnog Balkana, Ryanair je svakako dominantan prevoznik sa najvećim kapacitetom raspoloživih sedišta, najviše u Hrvatskoj i Albaniji,  ispred kompanija Air Serbia i Wizzair.