Naslovna Vesti Istorija

UPS i Fedex zamenili ulogu primarnog američkog avio-operatora pošte

Opensky

Apr 03, 2024

Američki cargo operatori UPS (United Parcel Service) i Fedex zvanično su zamenili svoje liderske pozicije u domenu isporuke i poslovanja sa Američkim Poštama (USPS, United States Postal Services), tako da će UPS postati primarni dobavljač i operator Poštanske službe SAD čime će se okončati dvadesetogodišnje partnerstvo između Pošte i Fedex-a, koji će nastaviti i dalje sa pružanjem usluga isporuke paketa i pisama svojim kapacitetima, do isteka ugovora 29. septembra, kada će UPS i zvanično preuzeti ovu poziciju, dok se Poštanska služba, kako se navodi, polako udaljava od transporta pisama i paketa vazdušnim putem, a finansijski detalji ovog aranžmana nisu poznati.

Američka Pošta bila je najveći korisnik usluga Fedex-a u segmentu isporuka pošte i paketa vazdušnim saobraćajem, čak i kada je promet opadao zbog ekonomičnijeg prebacivanja operative na kamionski transport kao dela rekonstrukcije.

Smatra se da Fedex ovom transakcijom ne trpi velike gubitke, ali će svakako uticati na gustinu prometa, odnosno USPS je činio do sada oko 4% godišnjeg prometa Fedex-a na ovoj relaciji, a novi sporazum sa kompanijom UPS posmatra se kao novi podsticaj. Međutim usled ove promene u preimućstvu na američkom tržištu poštanskog vazdušnog transporta, slede procene da bi oko 300 pilota Fedex-a moglo ostati bez posla, procenjuje američka publikacija Freight Waves, a kako saopštava Međunarodna asocijacija pilota u linijskom saobraćaju (ALPA), time se „ugrožava sigurnost posla i kvalitet života svakog zaposlenog člana Fedex-a“, odnosno sindikat koji predstavlja pilote Fedex-a.