Naslovna Vesti Istorija

U Tokiju avionski udes; JAL A350 se zapalio prilikom sudara sa avionom obalske straže

Opensky

Jan 02, 2024

Tokom dana, 2. januara dogodio se prilični avio-udes na Tokijskom aerodromu Haneda (HND) gde je došlo do sudara aviona tipa Airbus A350-900 Japanske avio kompanije JAL Japan Airlines pri sletanju sa malim avionom koji se koristi za potrebe spasavanja, japanske obalske straže DHC-8-315Q koji je upravo bio na poziciji za poletanje na svojoj misiji spasavanja ka aerodromu Niigata zbog zemljotresa koji se tamo dogodio.

Zvaničnici Japan Airlines-a navode da je u njihovom avionu bilo 379 putnika i članova posade na letu JL516 sa aerodroma Sapporo za Hanedu, koji su se uspešno spasili i evakuisali iz aviona koji je bio zahvaćen vatrenom stihijom, dok su nažalost 5 članova posade spasilačkog aviona poginula od 6 članova koliko ih se nalazilo u kabini, odnosno kapetan ovog malog aviona uspeo je da se evakuiše i sa povredama preživi udes. Iz velikog širokotrupnog aviona A350 Japnaskog Japan Airlines-a, 17 putnika je povređeno, kako se navodi.

Na snimku japanske televizije, kao i na snimcima mnogih društvenih mreža, vidi se JAL Airbus 350 kako u plamenu gubi kontrolu pre nego što je iskliznuo sa piste, oko 18 časova po lokalnom vremenu odnosno u 9 čaova po GMT vremenu, dok je avion Dash 8 obalske straže navodno dobio instrukcije “da se drži kratko od piste” (Hold short of runway) pre sudara sa avionom JAL-a. Takođe se navodi da su spasilačke ekipe pokušavale izuzetnim naporima da kontrolišu vatru, međutim plamen se momentalno proširio po svim površinama, dok su putnici srećom evakuisani, a kako izjavljuju mnogi stručnjaci pravo je čudo da nije došlo do velikih ljudskih žrtava i da su celokupno ljudstvo, i sama posada i spasilačke ekipe odradili profesionalno svoj posao.

Aerodrom Haneda, jedan od dva glavna Tokijska aerodroma pored drugog aerodroma Narita, bio je zatvoren nekoliko sati, ali su zatim tri piste nastavile sa saobraćajem. Druga velika kompanija po veličini u Japanu ANA otkazala je tokom dana 110 domaćih letova koji polaze sa aerodroma Haneda.

Avion Japan Airlines-a A350-900, registracije JA13XJ, koji se sudario sa avionom obalske straže iz za sada nepoznatih razloga, star je dve godine, a istraga je u toku od strane japanskih vazduhoplovnih vlasti i kompanije.