Naslovna Vesti Istorija

Air Serbia: Ambicije na 100 destinacija i sopstveni MRO

Opensky

Nov 12, 2023

Air Serbia očekuje da preveze, kako je već i najavljeno, 4 miliona putnika ove godine, sa trenutnih 22 aviona u svojoj floti uz korišćenje i 8 aviona u wet-lease aranžmanu od drugih operatora i nastavlja sa svim poslovima održavanja baze u sopstvenoj floti kako bi bila spremna za narednu letnju sezonu bez iznenađujućih faktora poremećaja saobraćaja, između ostalog je izjavio Jiri Marek CEO kompanije u razgovoru za Aviation Week Network.

Srpski avio prevoznik je sada tri puta veći od prethodnika Jat Airways-a, “ broj destinacija je udvostručen a veličina flote skoro utrostručena“. Takođe se očekuje da će tržište i region nastaviti sa rastom, a kompanija želi da kapitalizuje taj rast i da se pozicinira čvrsto i u regionu i u Evropi. Air Serbia predviđa širenje sa projekcijom da bi mogla imati više od 50 aviona krajem naredne decenije, mreža dostiže značajno proširivanje sa trenutnim operacijama na 80 destinacija a glavni fokus je na stvaranju gušće mreže i svakako na dodavanju destinacija. Poslednje dve godine se izrazito odlikuju unapređenjem linija, a ambicije su da se stigne do 100 destinacija, izjavio je Marek.

Što se tiče održavanja i rezervnih delova, dodaje Marek, lanac snabdevanja bio je ozbiljno poremećen tokom pandemije, a mnoge stvari su postale vidljive tokom 2022. godine, a problemi se uvećavaju svakodnevno i produžavaju procese. Vreme isporuka rezervnih delova se produžilo tako da je zaostatak priličan u rokovima. Proizvođači originalne opreme i delova  obezbeđuju kritične liste prioriteta, a u slučaju srpskog prevoznika, to su stajni trap, lopatice, kočnice itd, sa fokusom na turboelisnom tipu ATR72-600. Sostveni MRO odnosno baza održavanja je takođe imperativ u ovom trenutku osim multipliciranja flote i učvršćivanja linija.