Naslovna Vesti Istorija

Embraer predstavio novi Phenom 100EX

Opensky

Oct 11, 2023

Brazilski Embraer je unapredio verziju lakog „poslovnog džeta“ Phenom 100, dajući ovom biznis gracioznom primerku portfolio doterane kabine i nove karakteristike avionike, uključujući i sistem za obaveštavanje o prekoračenju piste. Novi model je PHENOM 100EX, a prva isporuka se očekuje krajem godine, potvrdjeno je nedavno od strane Embraera. Kako je navedeno, sedišta su šira od prethodnog bazičnog modela, ali i prolaz, kao i visina koja je nešto viša, dok je trup ostao isti kao i do sada. Prvi primerak ostaće kao kompanijski demo-avion, a naručiocima i budućim korisnicima isporuka bi trebalo da krene početkom 2024.

Avionom Phenom 100EX može da upravlja i jedan pilot, a nosivost je 5 putnika u tipičnoj konfiguraciji, mada postoje i mogućnosti rasporeda i do 7 sedišta. Program Phenom 100 pokrenut je još 2005. godine, a unapredjen je 2016. sa varijantom 100EV koja je nosila jače motore. Ovaj model 100EX zadržaće iste motore Pratt&Whitney PW617F1-E, sa doletom od 2182 km (1178nm) vozeći 4 putnika. Ono što je novo na ovom modelu je sistem stabilizovanog prilaza sa standardnom opremom koja prati letelicu tokom prilaza i upozorava pilota na vanredne uslove, a takodje i sistem obaveštenja i upozorenja o prekoračenju piste. (ROAS , Runway Overrun Awarness and Alerting System), koji analizira odstupanja kao što su okolni uslovi, zatim brzina, visina i položaj kao i predvidjanje udaljenosti piste sa upozorenjem na moguća prekoračenja. Ova opcija takodje funkcioniše i na većem modelu ovog aviona Phenom 300, kao „dodatni pilot“ tokom kritične faze leta, i obaveštava pilota da li je u dobroj poziciji za zaustavljanje na odgovarajućoj pisti. Još jedan kuriozitet ovog modela koji je koristan za buduće konzumente je lako održavanje odnosno lak pristup sistemima kabine.

Da bi se poboljšala korisna prostranost kabine, Embraer je smanjio širinu dve pregrade iza pilotskih sedišta a redizajnirani sto za kabinu pruža 35% više ravnog prostora. Tokom remonta i redefinisanja kabine, smanjena je težina od 86kg, i ono što je bitno, je to da svi modeli Embraera (Phenom modeli i Praetor 500/600) sada imaju iste funkcionalne sisteme, što svakako može da doprinese operatorima sa multi-fleet poslovanjem da optimiziraju svoje operacije.