Naslovna Vesti Istorija

Ekspanzija aerodroma Stansted u Londonu

Opensky

Aug 06, 2023

Početkom jula je objavljena namera aerodroma Stansted kraj Londona o proširenju kapaciteta i unapređenju svih aktivnosti aerodroma. Predložena je shema izgradnje i proširenja dodatnih pozicija u zadnjem delu glavnog bloka aerodromske zgrade i same zgrade aerodroma sa budućim upošljavanjem dodatnih 5000 radnih mesta i neverovatnom ekspanzijom od kada egzistira ova britanska vazdušna luka. Inače aerodrom Stansted je po prometu u prosloj godini od 23 miliona putnika na četvrtom mestu u Velikoj Britaniji posle aerodroma Hitrou, Gatvik i Mancčster i sa bazom od tri velika avio operatora poput Rajanera, Jet2 i Tui ervejza. Ovim čvorištem, udaljenom oko 60 kilometara od gradskog jezgra Londona inače upravlja Manchester Airport Holding kompanija.

Među promenama unapređenja kapaciteta i iskustva samog aerodroma spada uvećan broj trgovačkih jedinica uključujući dodatne restorane, barove kioske i proširenje putničkih salona, kao i unapređenje opreme za čekiranje odnosno registraciju putnika, ćrostora za prihvat i opremu prtljaga, rapidno povecanje broja zaposlenih koji su direktno involvirani u proces prihvata i otpreme putnika, prtljaga i aviona, zatim dupliranje sigurnosnih traka za prtljag i opreme za skeniranje što svakako unapređuje i ubrzava operativno poslovanje, šžo moze da bude izvanredno iskustvo i za beogradski aerodrom koji je tokom ovog perioda imao i nažalost još uvek ima ogromne teškoće u opertivnom poslovanju zbog neadekvatne optimizacije ljudi, opreme i samog procesa operative.

Upravo se očekuje da Stansted pređe nivo prometa od pre restrikcija izazvanih pandemijom, od 28 miliona putnika što će svakako pojačati rast svih činilaca poslovanja kako je izjavio Gareth Powell generalni menadžer aerodroma Stansted. Sva ova ulaganja i ekspanzija omogućavaju elegantnije, lakše, brže i profesionalnije upravljanje aerodromskim kapacitetima u narednim godinama i preventivno uvećanje pozicija i na samoj zoni kretanja i parkiranja aviona i unutar samog aerodromskog sistema ukjučujući deo i za putnike i njihovo kretanje i restriktivni deo manipulacije prtljaga i aerodromske opreme. Ovo je odličan primer perfektnog upravljanja svim resursima aerodroma sa ogromnom ekspanzijom zahvaljujući podršci državnih resora.