Naslovna Vesti Istorija

ANTOINE DE EXUPERY pilot malog princa

Opensky

Aug 06, 2023

Uskoro se navrsava 123 godine od rodjenja tvorca „malog Princa“, omiljene decije literature svetske knjizevnosti, i harizmaticnog pisca,pesnika, novinara i pionira francuske i svetske avijacije – Antoine de Exupery. Covek koji je prevodjen na mnoge jezike, pilot, avanturista, patriota i heroj, tvorac mnogih romana poput dela „Nocni let“ , „ Vetar pesak i zvezde“ , „Avijaticar“ , „ Smisao zivota“, „Mali Princ“ i mnogih jos dela, rodjen je u Lionu 29. 

Juna 1900. godine u aritstokratksoj porodici kao trece, od petoro dece, i cija loza upucuje na poreklo biskupa Egziperi-a iz 5.veka po kome je ostalo prezime. U ranoj mladosti, sa 17 godina, ostaje bez brata cija ga smrt inspirise na kompletiranje romana  „mali princ“.

PILOT KNJIZEVNIK NOVINAR ZALJUBLJENIK

Mladi Antoan je dvaputa bezuspesno pokusavao upis na pomorsku akademiju, da bi ipak nastavio studije arhitekture, koje je napustio posle godinu dana. Zatim se prijavljuje u vojsku, sa sluzbom u Strazburu gde vremenom pocinje da uzima i casove letenja, a 1926. godine nastavlja letacku karijeru pri vojsci u Kazablanci u Maroku. Potom u Francuskoj nastavlja pilotsku sluzbu kao pionir postanske avijacij, prevozeci postu i postanske pakete. Leteo je na ruti izmedju Tuluza i Dakara, da bi vremenom postao i rukovodilac za bezbednost letenja i avionskih udesa unutar spanske i francuske Sahare, gde biva i odlikovan francuskom legijom casti. Potom odlazi u Argentinu, 1929.godine gde rukovodi avio kompanijom za prevoz poste „Aeroposta Argentina“. Taj peridod zivota je cak opisan i u filmu Zan Zaka Anoda pod imenom „krila hrabrosti“(wings od courage).

Njegov prvi, cuveni roman „Avijaticar“ objavljen je 1926.godine, a zatim i 1929.godine roman „juzna posta“. Buran ljubavni i bracni zivot, uticao je ipak inspirativno na njegova dela i njegov odnos prema letenju. Posle raznih avantura u licnom zivotu, promena mesta boravka, letenja, nastavio je da pise sve do 1943. godine kada se vraca sa americkim trupama u severnu Afriku. 

RAT PATRIOTIZAM LICNOST

Tokom avanturistickog leta na ruti Paris-Saigon, za borbu nagrade od cak 150000 franaka, dozivljava pad sa svojim mehanicarom u Libijskoj pustinji, 30.decembra 1935. godine gde cudom prezivljava ovaj udes. Roman „vetar pesak i zvezde“ su inspiracija njegovog pustinjskog prezivljavanja gde ga je beduinsko pleme zajedno sa mehanicarom pronaslo i spasilo im zivote. Godine 1940. se prikljucuje francuskoj vojsci i leti na avionu Bloch MB174, a zatim,nakon kratkog francusko nemackog primirja odlazi u Estoril kraj Lisabona gde provodi neko vreme do odlaska u SAD. Do 1943.godine, ziveo je u Njujorku a zatim zajedno sa Carlsom Lindbergom pocinje da leti na avionu tipa P38. Lindberg je sluzio i borio se na Pacifiku a Egziperi na Mediteranu. Tokom boravka u Americi, napisao je dela „Let u Aras“ i „Pismo taocu’, a zatim se neko vreme seli u Kanadu, u Kvebek, u francuski deo gde je uz mnogo stresa i svakodnevnih zivotnih i egzistencijalnih problema napisao i deciji roman „Mali princ“ 1942. godine koji je tek kasnije izdat u samoj Francuskoj.

U prolece 1943.godine odlazi u Alzir gde sa cinom majora komanduje eskadrilom i leti avionom tipa Savoie P38 i pored ogranicenja sa godinama i obavezama u komandujucim strukturama. Njegova velika ljubav i strast bili su letenje i knjizevnost. Nestao je u izvidjackoj misiji 31,jula 1944.godine.

Bogato letacko iskustvo, avanturisticki duh, hrabrost, nesebicni patriotizam i literarna obdarenost krasili su ovog coveka koji je mnogo puta „pregrmeo smrt“ i cudima opstajao da bi tragicno okoncao svoj zivot u vodama Mediterana.

Danasnji medjunarodni aerodrom u Lionu, nosi naziv po njegovom legendarnom pilotu. 

Antoan de Sent Egziperi rodjen je kao francuski aristokrata, a umro je casno kao svetski renomirani avijaticar i svakako jedan od omiljenih svetskih pisaca.