Naslovna Vesti Istorija

Noviteti u biznis avijaciji – Dassault Falcon 6X

Opensky

Aug 06, 2023

Biznis avijacija, odnosno privatna i poslovna avijacija, beleže ogroman rast u svetskim razmerama kao i tržište poslovnih aviona koje je svakako preplavljeno raznim modelima, ali ipak postoji trend unapredjenja, i tehnoloskog i operativnog i komercijalnog.

Ove godine bi prodaja na trzistu poslovnih aviona trebalo da dostigne rekordnih 34,6 milijardi dolara sto je apsolutni vrhunac, a pogotovu u poredjenju sa proslom godinom gde je postavljen prilican rekord od 34,1 milijardi dolara. I pored svakako jakog svetskog trzista, novi modeli stalno prsitizu u ponudi, tako da cemo predstaviti francuski Dassault Falcon 6X koji se ocekujeda stupi na scenu tokom ove godine. Sa 184 kvadratna metra korisnog prostora i sa 1,98 metara visine odnosno 2,59 metara sirine, ovaj model postavlja visoku lestvicu sa najvisom i najsirom kabinom u poslovnoj avijaciji, i na taj nacin omogucava putnicima i korisnicima transporta slobodno kretanje po kabini.

Ovaj model 6X ima dolet od 10186 kilometara sa maksimalnom operativnom  brzinom od 0,90 maha, povezujuci recimo Beograd sa Njujorkom, a sa maksimalnim brojem putnika izmedju 12 i 16, sa plafonom leta od 15545 m i duzinom staze za poletanje od 1670 metara. Avion ce takodje biti kompaktibilan sa održivim gorivom (Sustainable Aviation Fuel SAF). Svakako je kuriozitet i spomenuti sledeći veći model 10X koji bi trebalo da izadje tokom 2025.godine sa maksimalnim doletom od cak 7500 nautickih milja.