Naslovna Vesti Istorija

Emirates imao incident u Moskvi; kamion servisne službe se zaglavio ispod trupa A380

Opensky

Mar 30, 2024

Nedavno se na Moskovskom aerodromu Domodedovo (DME) dogodio incident pri čemu je kamion servisnih aerodromskih službi koji snabdeva avion sa pijaćom vodom udario, odnosno zavukao se ispod trupa aviona super Jumbo Airbus A380 kompanije Emirates koji je bio u procesu priprema za povratni let za Dubai.

Kako prenosi ruska novinska agencija Interfaks, vozač kamiona imao je ozbiljan akutni zdravstveni problem u trenutku incidenta, prilikom čega je 59-godišnji vozač, kako se navodi, doživeo moždani udar na licu mesta i izgubio kontrolu nad vozilom koje je bilo u procesu postavke do aviona. U saopštenju za javnost, Moskovsko međuregionalno transportno tužilaštvo saopštilo je da je let za Dubai otkazan, i da je oštećeno vozilo koje je izazvalo problem prevozilo vodu za piće prilikom sudara sa avionom.

Airbus A380-861 prilično je oštećen prilikom ovog incidenta kada je zemaljsko vozilo ostalo zaglavljeno ispod zadnjeg dela trupa ovog ogromnog aviona. Avion registracije A6-EDM trebao je da ide iz Moskve (DME) za Dubai (DXB), 28. marta 2024. sa poletanjem u 16.25 po lokalnom vremenu ali je let iz pomenutog razloga otkazan. Kako je tužilaštvo izjavilo, sve okolnosti ovog nemilog događaja biće sagledane kao i sve radnje uposlenog aerodromskog osoblja u tom trenutku. Inače, Dubai održava dobre odnose sa Rusijom od početka ratnih sukoba u Ukrajini 2022. godine i u kontinuitetu obavlja redovan avionski saobraćaj ka Rusiji, međutim usled uvedenih sankcija Rusiji, mogle bi da postoje velike poteškoće za kompaniju Emirates prilikom nabavke i isporuke rezervnih delova radi popravke oštećenog aviona u Moskvi.

Tokom operativnog procesa na zemlji leta EK134, i oštećenog aviona A380-861 u kabini srećom nije bilo putnika, a svi putnici koji su trebali da odlete ovim letom prebukovani su i preabačeni na sledeći let Emiratesa, u cilju bezbednosti putnika i posade i profesionalnog pristupa kompanije.