Naslovna Vesti Istorija

TOP 10 AMERICKIH AERODROMA SA NAJGOROM REPUTACIJOM POREMECAJA SAOBRACAJA I USLUGA OVOG LETA

Opensky

Aug 06, 2023

Svedoci smo velikih kasnjenja i poremecaja redova letenja svih prevoznika beogradskog aerodroma ovog leta koji se afektuju na raznim nivoima saobracajne delatnosti i same putnicke industrije u zemlji. Razne optuzbe svih zainteresovanih i nezainteresovanih strana, s jedne strane optuzbe nacionalnog prevoznika Er Srbije zbog neadekvatne operativne i kadrovske organizacije aerodroma, i opozitno vracanje loptice nasem najvecem prevozniku za neadekvatnu organizaciju, planiranje i operativno delovanje pre svega letackih operacija i svakako u isto vreme i zemaljskih i komercijalnih sektora. Putnici, kao putnici vecinom su nezadovoljni, velike frustracije, nervoza, ukljucivanje svih licnih, patriotskih i politickih stavova u glavi, ali ipak saobracaj se odvija, vrlo usporeno, mozda i nakaradno ali se ipak kotrlja.

Treba se naravno i zapitati da li je aerodromska i letacka kompanijska operativa toliko najcrnja na svetu da zasluzuju po raznim mrezama ili medijima stravicne kritike, osporavanja pa i licne uvrede zaposlenih a takodje i drzavnog vrha. Vinci, Belgrade Airport je privatna koncesiona firma sa svojim pravom i sirinom odlucivanja i optimizacijom svih delatnosti, ma kako se one manifestovale, da napomenemo u lancu operacija  svih strana udruzenih u proces civilnog vazdusnog saobracaja, gde je velika zavisnost operative avio kompanija, pre svega domace Er Srbije, a i ostalih prevoznika u skladu sa svim vrstama poremecaja na evropskom ili svetskom nebu ukljucujuci i neke prirodne elemente koji prakticno usporavaju ili neocekivano opstruiraju operacije na vreme, ipak uz napomenu radi pre svega bezbednog odvijanja saobracaja, komotiteta putnika i samih vazduhoplova.

Treba napomenuti, i iskustva iz zemlje predvodnika i nosioca svih vrednosti civilne avijacije u svetu, sjedinjenih americkih drzava da vise od 24 miliona putnika polece sa americkih aerodroma samo recimo tokom praznicnog perioda oko 4.jula, sto je vise nego duplo od iznosa predvidjenog za isti period u protekloj 2022. godini, takodje se predvidja premasaj broja putnika od nivoa pre pandemije.

Recimo, u toku meseca maja Las Vegas je uzeo „titulu“ za najveci broj prekida letova i poremecaja saobracaja na osnovu podataka kompanije AirHelp inc koja se bavi pravima putnika i nadoknadom realnih troskova. Pregledano je vise od 673000 letova, i domacih i medjunarodnih, sa 672 aerodroma koji su opsluzivali 5000 letova u maju mesecu. Na aerodromu Harry Reid u Las Vegasu je prekinuto ili otkazano 35% letova, zatim aerodromi Dzordz Bus u Hjustonu, aerodrom u Denveru, Honolulu i Orlando. Posebno se savetuje za izbegavanje (!) aerodrom Kenedi u Nju Jorku, zatim Liberti aerodrom Njuark i Regan aerodrom u Vasingtonu, koji su svakako bili na vrhu liste disruptivnih situacija i poremecaja tokom 2022. godine. Neki aerodromi koji vec u prolece imaju gust saobracaj poput Orlanda na Floridi, nisu prilagodili osoblje kako bi se nosili sa sezonom. Svi ti aerodromi vezani mahom za turisticka pa i poslovna kretanja rade posebno lose. Aerodrom Lihu na Havajima recimo je relativno mali aerodrom koji se susreo sa ogromnih operativnim problemima. Osim nedostatka osoblja, vremenski problemi takodje mogu veoma uticati na proces operative, ali mora se napomenuti izvanredna orgnaizacija aerodroma Filadelfija.

Naravno da prekidi saobracaja nisu jedini problem u procesu delovanja, ukljucuje se nedostatak, i letackog i zemaljskog osoblja (apsolutno identicna situacija u Er Srbiji kao i u zemaljskim operativnim poslovima Beogradskog aerodroma), zatim pomeranja slotova  na evropskim i drugim svetskim odnosno americkim aerodromima, bitno uticu na prilicno haoticnu organizaciju odvijanja saobracaja. Ono sto americka vlada cini u ovom trenutku, je zastita u velikoj meri ostecenih putnika a u koordinaciji sa prevoznicima i postavljanja kompenzacija za  otkazane ili ozbiljno ugrozene vremenski letove kao i zagubljeni prtljag. Pozitivan uticaj je svakako prisutan i putnici ce ipak biti mirniji jer ce nesto kompanije preduzeti, a iz toga je drzava vrlo primereno setovala pravila za obestecenje i druge vrste kompenzacija i pomoci.

Evo aerodroma u Americi koje biste trebali ipak izbeci u svojim planovima putovanja, 1. aerodrom Hari Rid Las Vegas 34,61% letova je prekinuto ili skroz otkazano, 2. aerodrom Dzordz Bus u Hjustonu 31,77% prekinutih ili otkazanih letova,3. aerodrom Denver 29,58%, 4. Honolulu 28,83 %, 5. San Francisco 27,03% prekinutih i otkazanih letova, 6. aerodrom Orlando sa 26,67% prekinutih i otkazanih letova kao i 7. aerodrom Fort Loderdejl takodje na Floridi sa 26,29% disruptivnih letova.

Dakle, ako napomenemo jos, da su britanske aerodromske i kompanijske centrale sa svim relevantnim nosiocima menadzerskih nivoa, ukjlucujuci i British Airways i aerodrom Hitrou uredno iznele plan obustave rada odnosno aerodromskih i letackih operacija u sred leta, ipak treba imati u vidu da je beogradski problem neprihvatljiv ali ipak fiunkcionise sa tekucim ispravkama svih kompanijskih , aerodromskih i drzavnih cinilaca, sigurni smo sa dobrom namerom ispravljanja poremecenog delovanja i smanjenja frustracija i lose konotacije na lokalnom nivou.