Naslovna Vesti Istorija

Varšava planira novi aerodrom

Opensky

Aug 09, 2023

Poljska je svojom ogromnom privrednom ekspanzijom i geografskom pozicijom doprinela rapidnom razvoju avio saobraćaja, pre svega nacionalnim prevoznikom LOT-om i glavnim čvorištem, aerodromom Šopen u Varšavi, uključujući i drugi Varšavski aerodrom manjeg kapaciteta Modlin Mazova. Aerodrom Šopen (Chopin) sa prometom od preko 18 miliona putnika (2019.god) polako prevazilazi svoje kapacitete tako da Poljska namerava pokretanje projekta vrednim preko 9 milijardi dolara izgradnjom novog aerodroma koji bi bio glavni HUB, odnosno regionalno čvorište srednje i istocne Evrope sa projektovanim prometom od preko 40 miliona putnika godišnje, a nosio bi naziv Warsaw Solidarity Airport odnosno Central Communication Port (CPK). Ocekuje se da operacije započnu već tokom 2028. godine. Ovaj super Hub bi posedovao 3 paralelne piste sa tendencijom rasta kapaciteta od čak 65 miliona putnika godišnje do 2060. godine.

Sva predvidjanja ukazuju na ogromnu potrebu koncentracije regionalnog saobraćaja u istočnoj Evropi obzirom da su velika čvorišta poput Amsterdama, Pariza ili Frankfurta preopterećena ogromnom gustinom operacija, posebno dugolinijskog saobraćaja uzevši takođe u obzir, na osnovu podataka CAPA odnosno australijskog globalnog centra za avijaciju, da zapadna Evropa poseduje 60 aerodroma sa direktnim dugolinisjskim odnosno prekookeanskim polascima (longhaul destinations), dok u istoćnoj Evropi egzistira svega 16 takvih aerodroma i potreba za dugolinijskim distancama povezivanja kao i samog evropskog saobracaja je ogromna. ’Velika ideja je da se na taj način pomogne nacionalnom prevozniku LOT-u (LOT Polsih Airlines) i multiplicira broj putnika, pre svega u dugolinijskom saobraćaju ka Aziji i severnoj Americi“ izjavio je Bloomberg-u generalni direktor LOT-a nacionalnog poljskog prevoznika.

Novi Solidarity aerodrom bi bio pozicioniran oko 40 kilometara od Varšave i ceo projekat bi zahtevao rekonfiguraciju i izmenu infrastrukture uključujući i masivnu železnicku mrežu, a sama tranzicija operacija na novi aerodrom bi išla postepeno. Očekuje se da radovi na novom aerodromskom projektu Solidarity započnu krajem ove 2023. godine.