Naslovna Vesti Istorija

VINCI airports preuzima aerodrom “Ferenc List” u Budimpešti sa rokom do 2080. godine

Opensky

Jun 08, 2024

Francuski koinvestitor „VINCI airports“ i mađarska državna kompanija „Corvinus“ preuzeli su aerodrom „Ferenc List“ u Budimpešti od dosadašnjeg glavnog akcionara „AviAlliance“ i manjinskih akcionara, a vrednost transakcije je 3,1 miljarde eura (vrednost kapitala) uz produženje prethodnih kredita od 1,44 milijade eura. Pre prodaje, glavni akcionar aerodroma bila je kanadska AviAlliance grupacija (PSP Investments odbora za penzione investicije u javnom sektoru) sa 55,44% udela, zatim singapurski GIC Special Investments sa 23,33% udela i 21,33% kanadski Caisse de depot et placement.

Ugovor koji je VINCI potpisao o sticanju 20% udela stavlja ga u poziciju operatora aerodroma sa rokom trajanja do 2080. godine. Aerodrom u Budimpešti jedan je od glavnih čvorišta u centralno-istočnoj Evropi sa 16 miliona putnika u 2019. godini, a VINCI  grupacija u Evropi već posluje u Srbiji, Portugalu, Velikoj Britaniji i svakako u Francuskoj opslužujući preko 154 miliona putnika godišnje i 26 platformi.

 Ova koncesija potpisana je od strane kompanije VINCI airports i investicionog mađarskog državnog fonda „Corvinus“, dok će po završetku transakcije Corvinus posedovati 80% a Vinci 20% aerodroma. Budimpešta upravlja sa 95% vazdušnog saobraćaja u Mađarskoj, a prva četiri meseca ove godine, promet je prevazišao nivo iz 2019. godine za više od 8%. Kao operator platforme, VINCI će upravljati platformom i primenjivati model poslovanja, koji ima za cilj poboljšanje korisničkog iskustva, kako navodi kompanija i podržavanje rasta saobraćaja kroz odgovarajuća ulaganja, dok je u planu i uvođenje ambicioznog akcionog plana za postizanje neto nulte emisije do 2030. godine.