Naslovna Vesti Istorija

Happy Cabin Crew day- 31. maj, dan kabinske posade

Opensky

May 31, 2024

Današnji dan, 31. maj se proslavlja kao međunarodni dan kabisnke posade i posvećen je globalno svom osoblju koje je na dužnosti 24 sata, svih 365 dana u godini. Inicijalno ga je pokrenuo kanadski sindikat zaposlenih u kabinskim poslovima avio-industrije 2015. godine kako bi se istakla uloga ove pozicije i prepoznala njihova posvećenost ovoj atraktivnoj ali teškoj profesiji.

I danas postoje neke zablude o ulozi pozicije stjuardese, i svakako mnogi smatraju da im je jedina uloga da serviraju obroke i piće, međutim uloga im je mnogo kompleksnija i ozbiljnija, tako da su članovi ove posade tu da osiguraju bezbedan let u kabini, uz svakako prijatne trenutke komfora i usluge. Putnik može posmatrati uniformu i nasmejano lice, ali u isto vreme te osobe su spremne da dejstvuju u bilo kojoj situaciji. Svi članovi kabisnke posade su obučeni da deluju u svim mogućim situacijama ili neprijatnim događajima, od umirenja anksioznih putnika, preko turbulencija pa do pružanja prve pomoći ili evakuacije u problematičnim situacijama i sletanjima na kopno ili vodu.

Osim fizičke spremnosti i prijatnog izgleda, kabinsko osoblje je suočeno i sa prirodnim dešavanjima poput promene vremenskih zona, suočavanja sa raznim kulturama i percepcijama putovanja prilikom obavljanja svog posla, a radno vreme nikada nije definisano, osim vremena koje je propisano tokom radnog dana, vrlo često nema ni praznika, ni nedelje, dežurstva su često neumoljiva, ali i prijatni lay-overi odnosno smene na destinaciji daju čar ove profesije.

U današnje vreme, tokom ekspanzije avio-saobraćaja, ljudi lete više nego ikad, dok je u isto vreme izazov pozicije kabinske usluge izuzetna obzirom da su u svakom trenutku ambasadori svojih kompanija odnosno država odakle i potiču prevoznici.