Naslovna Vesti Istorija

Nemačka Lufthansa preuzela deo italijanske ITA Airways

Opensky

Aug 06, 2023

Krajem maja, širom svetskog neba, odjeknula je vest o velikom sklapanju zajedničke saradnje i preuzimanja dela kompanije ITA Airways od strane nemačke Lufthanse. Ministarstvo ekonomije i finansija Italije i menadžment nemačke Lufthanse sklopile su ugovor o preuzimanju 41% manjinskog udela ITA Airways-a kroz dokapitalizaciju od 325 miliona Eura, sa opcijom da se tokom vremena preuzme i ostali vecinski deo kompanije. Kao deo sporazuma, minsitarstvo finansija i ekonomije se obavezalo na dokapitalizaciju dodatnih 250 miliona eura, i mogucnostima dodatne kupovine akcija od strane Lufthanse.

Nakon zakljucivanja ovog velikog sporazuma, ocekuje se komercijalna i operativna saradnja ITA Airways-a i Lufthansa grupe, tako da ce ITA kao deo buduci deo grupe, bita ukljucena u globalnu mrezu operativne saradnje i komercijalnog efekta na svim nivoima.

Ovim sporazumom, ITA Airways postace peti clan Lufthansa grupe, a samim tima Italija ce postati posle zone zemalja i grupe u sjedinjenim americkim drzavama, najbitinije trziste.

Inace, ITA Airways osnovana je u novembru 2020.godine, sa sedistem u Rimu i zaposljava 4000 ljudi, trenutno sa 10 miliona putnika godisnje i modernom flotom od 66 aviona Airbus familije.