Naslovna Vesti Istorija

Ryanair planira 200 ruta u 2024. godini i sedam novih destinacija

Opensky

Jan 17, 2024

Najveći evropski i najbrže rastući prevoznik, irski low-coster Ryanair pouzdano raste i objavljuje planove za 2024. godinu, koja će sadržati 200 ruta uključujući i sedam novih linija za Bazel, Dubrovnik, Palmu, Tatre, Tiranu, Trevizo i Sarajevo, ali i takođe iz nemačkih gradova, Weeze, Memmingen i Frankfurt-Hahn ka španskim destinacijama Alicante i Malaga.

Sa investiranih 200 miliona dolara, Ryanair će bazirati još dva nova Boinga 737 u Londonu, kompletirajući aktuelni broj od 56 aviona kojima će upravljati 150 novih dobro plaćenih zaposlenih pilota, inženjera i članova kabinske posade. Akcenat u Londonu za predstojeću letnju sezonu stavljen je na sva tri svoja operativna aerodroma, na Gatwick, Luton i Stansted, a predviđeni godišnji saobraćaj u Londonu prelazi 30 miliona putnika sa ukupnim brojem od 1.700 pilota, inžinjera i kabinske posade.

Međutim, i pored konstantnih ulaganja i širenja kompanije, Ryanair navodi problem neefikasnosti kontrole letenja i službe vazdušnog saobraćaja, odnosno opterećenja britanskog NATS-a i ATC-a (National Air Traffic Services and Air Traffic Control), čime se navodno remete planovi putovanja i ometa rast saobraćaja, sa navodima kompanije da su kvarovi tokom prošle godine u junu, avgustu i decembru doveli do brojnih otkazivanja i kašnjenja za milione putnika, kažu predstavnici Rynair-a. Ali, bez obzira na sve okolnosti, uključujući kasne isporuke aviona B737 MAX od strane Boinga, Ryanair je tokom 2023. prevezao 181,8 miliona putnika i registrovao popunjenost kabine od čak 94%.