Naslovna Vesti Istorija

Embraer Phenom 300 dominira u svojoj klasi

Opensky

Aug 28, 2023

Brazilski proizvođač Embraer se prilično visoko uzdigao u odnosu na konkurenciju, pre svega u odnosu na Cessnu u segmentu biznis avijacije, što pokazuje činjenica da je model PHENOM 300 najviše korišćeni i eksploatisani poslovni avion svoje klase u Americi tokom prošle godine, sa kontinuiranim porastom prodaje (najbolje prodavani biznis avion svoje klase zadnjih 11 godina, kako kaže GAMA General Aviation Manufactureres Association, dakle udruženje prozvođača poslovnih aviona) i sa svojih 360000 poletanja i sletanja po aerodromima širom Sjedinjenih Američkih Država postao lider u eksploataciji čime je prestigao glavnog konkurenta, američki avion CESSNA CITATION EXCEL za preko 1400 godišnjih operacija.

Photo: Embraer

Zašto je ovaj poslovnjak srednje klase popularan i prilično korišćen, govori činjenica da u odnosu na konkurenta Citation Excel troši manje goriva, ima veću brzinu (0,8 maha), veći dolet (oko 3700 km) i nižu cenu. Medjutim, Citation Excel je nešto većih dimenzija, prima više putnika (10 sedišta u odnosu na Phenom 9 sedišta) i globalno je savršeno pozicioniran. Embraer je sklopio mega ugovor sa biznis čarter operatorom, kompanijom NET JETS za prozvodnju 250 primeraka nešto većeg modela PRAETOR 500 vrednog 5 milijardi dolara, tako da Phenom 300 nije jedini pristupačni kvalitetni model ovog prozvođača.

Photo: Embraer

Embraer je trenutno najpopularniji privatni jet u Americi (iako je nešto prodavaniji bio prošle godine CIRRUS SF50), ali tradicionalni proizvođač na lokalnom Američkom i svakako globalnom tržištu CESSNA svakako drži svoj renome u generalnoj avijaciji i kompanija dobro radi bez obzira na ozbiljnu pomenutu konkurenciju.

CESSNA CITATION EXCEL čini jedan od tri poslovna aviona u celom svetu, tako da je teško predvideti aktuelnu odnosno buduću trku na tržištu. EMBRAER PHENOM 300 je sjajna zvezda na poslovnom nebu, kao i drugi modeli poput serije LEGACY 600 ili 650, medjutim Cessna bi možda u skrorije vreme mogla da povrati liderski uticaj jer je razvoj verzije Citation Excel pod nazivom ASCEND u toku i trebao bi da poleti 2025. godine.

Photo: Embraer