Naslovna Vesti Istorija

HondaJet Echelon-nova biznis opcija

Opensky

Nov 09, 2023

Prva pomisao kada se spomene Honda je motorcikl ili automobil, međutim Honda je uspešna i u aeronautici, odnosno proizvodnji biznis aviona. Predstavljamo model HondaJet Echelon koja je izdanak korporacije Honda Motors sa osnovanom ispostavom Honda Aircraft Company u avgustu 2006. godine. Namena je proizvodnja lakih privatnih, dvomotornih aviona, a prve isporuke su krenule 2015. sa nekoliko modela, Elite, Elite S I Honda Elite II.

Model 2600 je u Americi postao prilično popularan u poslovnom svetu ali i među glumcima Holivuda koji su neretko vlasnici ili čak i piloti svojih džetova, kao što je i Tom Kruz koji je vlasnik i sam pilot Hondinog modela. Kompanija promoviše ovaj model kao „iskusni mlazni avion srednje veličine u kategoriji lakog mlaznjaka“.

Honda će ponuditi model Echelon zajedno sa modelom Elite II kao lake avione, a kako kaže Aviation week, Elite II ima cenu od 7 miliona dolara bez precizne potvrde cene modela Echelon, dok prethodni model HondaJet 2600 sa nosivošću do 11 putnika ima cenu od 10-12 miliona dolara.

Echelon je dizajniran da bude laki mlaznjak koji leti na interkontinentalnim rutama, i opremljen je sa dva gornja motora iznad krila, Williams FJ44-4PC, sa brzinom krstarenja od oko 830 km/h (450Ktas), sa doletom od 4800 km, potrebnom dužinom poletne staze od 1000 m i distancom za sletanje od 777 metara, dugačak je 17,62 m, raspon krila mu je 17,29 metara a visina 4,84m. Optimizirana kabina omogućuje udobnost, sa velikom sofom ili tzv divanom i sedištem koji se rasklapaju i prebacuju u ležaj, kupatilom i adekvatnom ostavom. Dužina kabine je 7,74 m, širina 1,55 m, a visina kabine je 1,59 metara, korisna nosivost 1 član kabinske posade+10 putnika ili 2 člana posade+9 putnika, a kompanija još navodi da nije samo luksuz u pitanju već i značajna bezbednosna poboljšanja, savremeni kokpit ima visokotehnološki sistem sa intuitivnim interfejs (interface) dizajnom radi smanjenog opterećenja pilota i ublažavanja rizika. Sistemi takođe uključuju upozorenja o prekoračenju piste, automatsko sletanje u hitnim okolnostima kao i automatsko kočenje. HondaJet najavljuje prvi let za 2026. godinu a plan je da proizvodnja krene naredne godine u mestu Greensboro u Severnoj Karolini.