Naslovna Vesti Istorija

HondaJet HA 420- udoban mali poslovnjak

Opensky

Feb 12, 2024

HondaJet pravi kontinuirani prodor i na Evroposkom i Američkom tržištu svojim inovativnim, jednostavnim i povoljnim proizvodima, a pored unapređenih modela kao što je Echelon, Japanski proizvođač već skoro deceniju uspešno isporučuje manji i široko prihvatljivi model HA-420, i svojom poslovnom filozofijom dostiže očekivanja korisnika sa eksponencijom lakog poslovnog aviona koji je uvek tražen i među privatnim operatorima i korporativnim korisnicima. Ono što je jedan od kurioziteta ovog modela HA-420, jeste nosač motora iznad krila koji preuzima funkciju glavnog oslonca i oslobađa 20% više prostora u kabini, odnosno mesta za prljag kao veoma bitnim činiocem za nosivost do 5 putnika i veću efikasnost goriva, a upravo tokom projektovanja, pomeranjem motora sa trupa na krilo, proizvođač minimizira zvuk i vibracije što daje apsolutnu udobnost u kabini, kao izvrsni ugođaj za poslovne putnike koji su tokom leta koncentrisani na poslovnu komunikaciju i rad ili spavanje i odmor.

Motori Hondajeta, General Electric HF120 sa po 2050 funti potiska, postavljeni su tako da smanjuju otpor vazduha pri velikim brzinama (talasni otpor) i omogućavaju brži performans u odnosu na neke druge avione iste klase. Pilotska kabina postavlja nove standarde u dizajnu sa visoko prilagođenim sistemom avionike G3000, sa tri glavna ekrana od 14 inča i dva kontrolera osetljivih na dodir (touch screen  controllers) koji pilotima daju neophodne informacije, dok je u isto vreme avion sertifikovan i za upravljanje jednim pilotom (single pilot flight), a trup aviona napravljen je od karbon-kompozitnih materijala koji ovaj avion čine lakšim i bezbednijim.

Pored tehničkih prednosti, HondaJet je posvećena i detaljima nudeći pogodnu kabinu za smeštaj putnika i prtljaga, kao i sa sofisticiranim detaljima koji čine ovaj poslovnjak privlačnim za interesovanje budućih korisnika. U vreme kada je avion planiran 2010. godine, cena modela bila je 3,65 miliona dolara, a kada je krenuo u operativnu upotrebu decembra 2015. prodajna cena bila je oko 2,5 miliona dolara, svakako sa napomenom, da aktuelno cena može varirati u zavisnosti od konfiguracije modela, opcionih dodataka i svake vrste ličnog odabira i želje kupca. Cene na tržištu naravno variraju u zavisnosti i od eknomoskih faktora, inflacije ili jednostavno samih troškova proizvodnje, dok operativni troškovi ovog modela mogu preći i granicu od miliona dolara godišnje, što je naravno deo ekonomske kalkulacije u eksploataciji.

HondaJet tipa HA-420 leti brzinom krstarenja od 782 km/h (422 ćvorova), ima dolet od oko 2.265 km (1.222 nautičkih milja) sa nosivošću do 5 putnika u kabini i idealnim komforom i performansama za operatore biznis avijacije unutar regionalnog tržišta, odnosno Evrope i Mediterana.