Naslovna Vesti Istorija

Aerodrom Niš: novi terminal se završava, kapaciteti podržavaju ekspanziju saobraćaja

Opensky

Jan 11, 2024

Novi terminal Niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ dobija svoje završne elemente, a zgrada površine 7.500 kvadrata biće u operativnoj upotrebi od kraja leta, naglašava direktor javnog preduzeća „Aerodromi Srbije“ Mihajlo Zdravković.

Aktuelna terminalna zgrada izgrađena je još 1986. sa svakako mnogo manjim kapacitetima nego što je u ovom trenutku potrebno, a nakon završetka nove zgrade u Nišu i postavke pune opreme čija je postavka u toku, godišnji kapacitet hendlovanih putnika biće 1,5 miliona, sa kapacitetom hendlinga 6 aviona u punom satu. Nova zgrada poseduje odlazni hol koji je koncipiran za 10 check-in šaltera i sa dodatnom mogućnošću self-checkin kioska za samostalnu prijavu na let, zatim prostranim tranzitnim delom i prostorom budućeg Duty free shop-a, sa dovoljnim brojem imigracionih punktova pasoške kontrole i kontrolnim bezbednosnim prolazima (security zona), a doasadšnje gužve pri samoj registraciji putnika i boarding procesa ostaće istorija, dok će sadašnja zgrada biti zamenjena novim kapacitetima namenjenih za dolazeće putnike.

Tokom 2023.godine aerodrom je koristilo 448.312 putnika, napominje Mihajlo Zdravković, a projektovani broj putnika bi prešao 450.000 da nije dolazilo do nekih otkazivanja letova u zadnjem kvartalu, poput linije za Dortmund kojom operiše Wizzair. Nacionalni prevoznik Air Serbia je svakako glavni operator sa niskotarifnim prevoznicima Wizzair i Ryanair na 11 operativnih linija.