Naslovna Vesti Istorija

Aerodrom “Šopen” u Varšavi rekordan u maju sa 1,8 miliona putnika

Opensky

Jun 15, 2024

Najveći aerodrom u Poljskoj „Chopin“ Varšava, postavio je rekord u prometu putnika tokom maja 2024. sa opsluženih 1.843.828 putnika, što je apsolutni rekord sa povećanjem od 12% u odnosu na prepandemijski period 2019. godine. Od početka godine, kroz aerodrom Šopen prošlo je preko 7 miliona putnika, a kako se naglašava, najpopularnije destinacije bile su London, Pariz, Amsterdam, Frankfurt i Brisel, dok je čarter saobraćaj već uveliko zaživeo ove sezone, pre svega ka Egiptu i Španiji.

Cargo operacije takođe beleže dobre rezultate u Varšavi, pa je tako u maju hendlovano 9000 tona robe,, odnosno 43700 tona robe u proteklih pet meseci.

Nacionalna avio-kompanija LOT je pored široke mreže saobraćaja uspostavila i nove linije za Riad u Saudi Arabiji i Oradeu u Rumuniji, a dobar novitet je takođe i predstojeća linija kompanije Ethiopian Airlines za Adis Abebu. Najveći i glavni aerodrom u Poljskoj, tokom protekle godine opslužio je 18,5 miliona putnika sa predviđanjima za uvećanje od oko 20 miliona ove godine, sa najavom proširenja kapaciteta na 30 miliona putnika za period do 2029. godine, dok je u toku projekat pokretanja novog mega aerodroma CPK (Central Communication Port) kapaciteta preko 40 miliona putnika koji bi trebalo da polako rastereti postojeći saobraćaj već od 2028. godine.