Naslovna Vesti Istorija

Azija i Pacifik najprometniji regioni među svetskim aerodromima i linijama u 2023.

Opensky

Dec 25, 2023

Protekla 2023. godina bila je definitivno godina oporavka avio saobraćaja u celom svetu, sa velikim najavama osveženja floti, unapređenja aerodroma, izgradnje novih, poboljšanja linija, usluga, privlačnosti svetskih vazdušnih luka. Gledajući globalni obim saobraćaja i aerodromskog prometa, region Azije i Pacifika odvlači pažnju i težište putničkog prometa pogotovu nakon covid19 perioda i revitalizacije civilnog avio saobraćaja uzevši u obzir i cargo saobraćaj koji je već nekoliko godina bio u stagnaciji ali po svim predviđanjima IATA-e dolazi do ozbiljnog uzleta, a opet primarno u Azijsko pacifičkom regionu sa projekcijom rasta od preko 10%.

Posmatrajući analize svetski priznatog i renomiranog globalnog sistema analitike Avionskih kompanija i ruta, OAG (Official Aviation Guide of the Airways), dolazi i podatak da je tokom ove 2023. godine, najprometnija svetska linija bio 60-minutni let između Singapura i Malezijske prestonice Kuala Lumpur, a na osnovu procena raspoloživih sedišta na ruti, ova linija imala je 4,9 miliona redovnih sedišta što je povećanje od čak 50% u odnosu na prošlu 2022.

Sedam od deset najprometnijih međunarodnih ruta na svetu i devet od deset najprometnijih ruta u domaćem saobraćaju, nalazilo se u Azijsko-pacifičkom regionu koji je u proteklom covid i postcovid periodu zaostajao za Ervopom i SAD, tako da je 2023. godine, jedina međunarodna ruta u ovom regionu koja se probila među „top 10“ na svetu, bila pomenuta ruta Singapore-Kuala Lumpur, sa visoko rangiranim petim mestom. Jedini let u zapadnom delu planete koji se visoko kotirao i uznapredovao, bila je linija iz Njujorka (JFK Kenedi aerodrom) za London (LHR aerodrom Heathrow).

Tokom ove godine, nijedan Severno-američki aerodrom nije se našao u kategoriji najprometnijih domaćih linija, a sve linije su koncentrisane bez konkurencije, u regionu Azije i Pacifika kao i Bliskog odnosno Srednjeg Istoka. Međutim, treba pomenuti i konstantni podatak dugi niz godina pa i danas, da je američki aerodrom Atlanta Hartsfield-Jackson u Džordžiji i dalje najprometniji aerodrom na svetu sa svojih oko 95 miliona godišnjih putnika, prema OAG podacima, i sa kapacitetom raspoloživih 61 miliona sedišta avio kompanija koje saobraćaju u ovoj luci u 2023.

U SAD je najprometnija domaća linija bio let na Havajima između aerodroma Honolulu i Kahuli sa 3,6 miliona raspoloživih sedišta u avionskom transportu putnika koji putuju preko Havajskih gradova, sa vrlo bliskim ciframa na vrlo popularnim rutama kao što je Atlanta-Orlando i Los Angeles- Las Vegas od kojih je svaka imala raspoloživih po 3,5 miliona sedišta.

Kada je u pitanju Srbija i region zapadnog Balkana, među jednim od dve najupešnije linije u Evropi, doduše lokalne međunarodne linije a nekada domaće, uvršćuju se letovi između Beograda i Podgorice odnosno Beograda i Tivta sa prevezenih oko pola milona godišnjih putnika sa dva operatora Air Serbia i Air Montenegro, dok je aerodrom Beograd definitivno najprometnija regionalna vazdušna luka sa prometom od preko 7 miliona putnika u 2023.