Leteti na francuski način: kuvari sa Mišelinovim zvezdicama i somelieri sa Mišelinovim titulama
Oct 13, 2024
Nacionalne avio-kompanije, pored svojih osnovnih delatnosti prevoza ljudi i robe, često uzimaju i ulogu promotera svoje matične zemlje. Tako je i Air France, poznat kao ambasador francuske gastronomije, vina i stila života, ovogodišnji nosilac Skytrax nagrada za najbolju hranu u salonu odnosno lounge-u prve klase i najbolju hranu na letu prve klase.
Na visini od 10.000 metara receptori čula ukusa mogu da oslabe i za 30%, pa francuski avio-prevoznik sarađuje sa kuvarima, nosiocima Mišelinovih zvezdica i najboljim somelierima na svetu, kako bi putnicima osigurao kvalitet i bogatstvo ukusa u oblacima. Ovog maja je na mestu glavnog someliera kompanije Air France Paola Basa, najboljeg someliera na svetu u 2013. godini, nasledio Gzavie Tuza (Xavier Thuizat). U pitanju je somelier koji je nosilac najvećih priznanja u Francuskoj (Meilleur Sommelier de France 2022, Meilleur Ouvrier de France 2023) i Mišelinove titule za someliere (Michelin Guide.s Grand Prix de la Sommellier ouvrier de France 2023). Gzave Tuza je zadužen da sastavi listu vina, šampanjaca i žestokih pića pogodnih da se serviraju na letu. Inače, osam miliona boca vina i milion boca šampanjca Air France godišnje posluži svojim putnicima, što na letu, što u svojim salonima na aerodromu Šarl de Gol u Parizu.
Ove jeseni Air France predstavlja i nove menije koji će biti dostupni u Air France salonima na aerodromima i na letovima koji polaze iz Pariza. Žerom Banktel (Jerome Banctel) kuvar sa tri Mišelinove zvezdice i Žoslen Mari (Josselin Marie) najnoviji su šefovi koji su se pridružili timu Air France-a, u kom su odranije i Nina Metjaer (Nina Metayer), Glen Viel (Glenn Viel), Filip Rigolo (Philippe Rigollot), Frederik Simone (Frederic Simonin), Mišel Rot (Michel Roth) i Alen Dikas (Alain Ducasse) sa svojim timom.
Obroci se kreiraju od svežih, lokalnih, sezonskih namirnica, a meso, mlečni proizvodi i jaja su isključivo francuskog porekla, dok je riba sa menija ona koja dolazi sa održivog ribolova.
Žerom Banktel će kreirati menije za putnike biznis klase na dugolinijskim letovima. On kulinarsku inspiraciju crpi iz svoje rodne Bretanje i osmišljava deset jela u kojima će putnici Air France-a uživati u narednih osam meseci. Između ostalih, tu su rižoto sa heljdom i peršunovim uljem, šargarepa u različitim varijacijama sa pomorandžom i đumbirom, a sva jela odlikuje njegov poseban kulinarski potpis- ukusni sosevi, bez putera ili pavlake. Nina Metajer, najbolja poslastičarka na svetu u 2023. godini, potpisuje izbor deserata i laganih peciva.
Za putnike prve klase, meni do kraja novembra 2024. godine kreira Glen Viel šef sa tri Mišelinove zvezdice, dok je Filip Rigolo, nosilac titule najboljeg zanatlije u Francuskoj (Meilleur Ouvrier de France), zadužen za inovativne deserte I francusku umešnost u pravljenju peciva. Frederik Simone, kuvar sa jednom zvezdicom, nastavlja svoju saradnju sa Air France-om započetu 2023. i priprema novi meni za putnike Premium kabine.
Na kratkolinijskim I srednjelinjskim letovima Air France-a, takođe, nudi prefinjeni gurmanski izbor. Mišel Rot, šef ovenčan kulinarskim priznanjima Bocuse d Or I Meilleur Ouvrier de France udružio je svoje znanje sa Žoslenom Mariom, kuvarom posvećenom održivoj vegetarijanskoj kuhinji. Ovaj kulinarski duo potpisuje niz vrhunskih jela koja se poslužuju u salonu na terminal 2F aerodrome Šarl de Gol i ilustruje odlučnost Air France-a da se inspiriše iz samih korena francuske visoke kuhinje I promoviše perspektivne mlade talente koji stoje iza današnje inovativne gastronomije. Mišel Rot, takođe, potpisuje sendviče za putnike biznis klase na kratkolinijskim letovima, poput onih od seoskog hleba sa kremastim kozjim sirom i čatnijem odluka i oraha, kao I hladna jela na srednjelinijskim letovima poput prženih škampa, fondija od praziluka i ragua od govedine. Meni se menja svakog meseca kako bi ispratio kulinarsko umeće ovog šefa.
Prvoklasno kulinarsko iskustvo očekuje Air France putnike i u svim aerodromskim salonima za dugolinijske relacije. Tako se u salonu prve klase na Šarl de Golu u Parizu, na meniju nalaze jela koja je kreirao Alen Dikas, najpozanatiji kuvar na svetu, sa svojim timom, kao što je čuvena testenina sa šunkom i crnim tartufima. A u salonu na terminal 2E putnici mogu probati “burgal”t, potpuno vegetarijansku, zdravu i lokalnu alternative tradicionalnom hamburger napravljenu od lokalno proizvedenih žitarica i povrća, dok u lounge-u na aerodromu Orly takođe u Parizu izbor jela potpisuje Žerom Banktel.