Naslovna Vesti Istorija

Lumiwings novi operator iz Tuzle

Opensky

Dec 01, 2023

Grčka kompanija Lumiwings biće novouspostavljeni prevoznik sa aerodroma Tuzla na osnovu ugovora koji je potpisan između aerodroma Tuzla i aviokompanije Lumiwings sa potvrđenim pozicioniranjem jednog aviona tipa Boeing 737-700 u Tuzli a značajan broj linija će ojačati promet aerodroma počevši već od 18. decembra. Ovaj aranžman je bio presudan i za aerodrom i za samu kompaniju usled nedavnog odlaska mađarskog Wizz air-a, odnosno pokušaja i pregovora crnogorskog Air Montenegra za uspostavljanje baze i iniciranjem linija ka Evropi i Turskoj.

Lumiwings će uspostaviti linije za Švedsku, Dansku, Holandiju i Nemačku dok se očekuje i odobrenje za letove ka Turskoj odnosno Istanbulu obzirom na prethodni zahtev Air Montenegra za ovu rutu. Planirane destinacije su Stokholm, Halmstadt, Maastriht, Saarbriken i Esbjerg koje će operisati dva puta nedeljno. Prvi let će krenuti za Stokholm i to 18. decembra kako je najavljeno, a Lumiwings je odabrana kao najpovoljnija kompanija na osnovu javnog poziva aerodroma Tuzla sa mogućnošću ostvarivanja subvencionisanog poslaovanja na bosanskom tržištu. Tokom zimskog reda letenja, egzistiraće šest linija, dok bi tokom letnjeg reda letenja, dakle od marta naredne godine, saobraćaj bio unapređen i na 10 linija.

Lumiwings je grčka avio kompanija osnovana relativno skoro, 2015. godine sa sedištem u Atini, ali je glavna baza u Italiji na aerodromu Forli odakle se održavaju i neke redovne linije. Ova kompanija je takođe poznata na srpskom tržištu jer je pre dve godine uspešno održavala saobraćaj kao dopuna floti našeg prevoznika Air Serbia u vidu lizovanja aviona Boeing 737-300 odnosno Boeing 737-700 koji i čine flotu ove male grčko-italijanske kompanije.