Naslovna Vesti Istorija

MD11-Cargo kompanije UPS odlazi u “penziju” sa aerodroma Keln/Bon

Opensky

Feb 26, 2024

Aerodrom Keln/Bon (Cologne/Bonn) je tradicionalni centar i teretno čvorište mnogih cargo operatora, a pre svega američkog giganta UPS (United Parcel Service of America) i svakako znanog logističkog prevoznika Fedex. Avion MD11F, pouzdani i efikasni cargo dugoprugaš je nekoliko decenija bio stalno prisutan kod oba prevoznika na ovom aerodromu, međutim kako je potvrdio UPS, ovaj širokotrupni tromotorac odlazi u „zasluženu penziju“ a cargo operacije će nastaviti veći, noviji i moderniji Boeing 747-8F porodice UPS koji će i sa drugim tipovima ostalih prevoznika, među kojima su Fedex sa modelom Boeing B777F ili DHL sa takođe širokotrupnim modelom Airbus A330F unapređivati svakodnevne cargo operacije u Kelnu.

UPS trenutno poseduje u floti ukupno 35 primeraka MD11F cargo, ali se od sada neće koristiti u saobraćaju sa aerodroma u Kelnu. Evolucija avio saobraćaja u svakom slučaju teži unapređenju, tako da će avioni nove generacije uz dobru nosivost na raznim tržištima, pa i centralnom nemačkom sa svojim bazama na primer u Kelnu, Lajpcigu ili Frankfurtu (aerodrom Hahn), trošiti manje goriva, stvarati manju buku, optimizirati troškove svojim kompanijama,a stariji avioni poput modela MD11 koji su tokom svog vremena bili više nego izuzetni, biće zamenjeni.

Aerodrom Keln/Bon (CGN) je veoma važno čvorište u zapadnoj Nemačkoj, kao ogroman operativni i distributivni centar, pre svega američkih operatora,UPS (5X), zatim Fedex (FX) ili domaćeg cargo operatora Lufthansa Cargo, koji su identično operisali svojim dugim linijama sa ovim tipom aviona MD11, najviše tokom 2000-tih i 90-tih godina. Fedex je definitivno predstavio kao deo modernizacije, zamenu Boeing 777F još 2012. sa sedam tona većom nosivošću i 18% manjom emisijom CO2, ali je tokom vremena vršio transport sa oba tipa aviona. UPS je unapredio najmoderniji „jumbo“ Boeing 747-8F za svoje rute iz Kelna. U januaru 2013. aerodrom u Kelnu je prezentovao zakon koji je stimulisao smanjene operacije tokom noći, dok su penali za tip aviona MD11 zbog buke u noćnim operacijama iznosili između 280-925 eura, tako da je jedan od razloga, osim vremešne tehnologije bila i nova generacija tiših i efikasnijih aviona. Jedino što se može reći na kraju radnog veka aviona MD11, da je svakako odličan model svoje generacije, i u putničkoj i u cargo konfiguraciji.