Naslovna Vesti Istorija

Najprometniji aerodromi Evrope po raspoloživosti sedišta

Opensky

Mar 28, 2024

Tokom marta ove godine Londonski aerodrom Heathrow je zadržao svoju primarnu poziciju najprometnijeg aerodroma računajući broj raspoloživih sedišta u međunarodnom odnosno domaćem saobraćaju sa 4,3 miliona raspoloživih mesta na svim letovima, čemu svakako doprinosi i pozicija, tradicija i čvorište sa ogromnim brojem prevoznika i konekcija.

Lista aerodroma u martu 2024. bazirana po broju raspoloživih sedišta po OAG (Schedules analizer) analizi,

1  London Heathrow 4.269.535 sedišta

2  Istanbul 3.760.652 sedišta

3  Paris Šarl de Gol 3.289.652 sedišta

4  Amsterdam 3.200.652 sedišta

5  Frankfurt 3.188.937 sedišta

6  Madrid Barajas 3.082.502 sedišta

7   Barcelona El Prat 2.456.272 sedišta

8  Rim Fiumicino 2.216.146 sedišta

9  Minhen 2.067.158 sedišta

10 London Gatwick 1.899.762 sedišta

U poređenju sa prošlom godinom, Amsterdam Schiphol se pozicionirao na četvrtom mestu u odnosu na Madrid koji je nešto ispod ali takođe sa preko 3 miliona raspoloživih sedišta, dok je Londonski Gatwick sišao na destu poziciju i padom raspoloživosti ispod 2 miliona mesta.

Veliki uticaj prometa i razvoja Londona imaju, osim prevoznika British Airways sa svojom široko rasprostranjenom mrežom, i azijski operatori kojima je Heathrow glavno čvorište i odredište sa tendencijom rasta prometa putnika i frekvencija kompanija kao što su Qatar Airways i Emirates ali i dalekoistočni i pacifički prevoznici poput australijskog Qantasa ili kompanije Cathay Pacific iz Hong Konga, Saudia, Malysia Airlines itd.

Istanbul kao strateški pozicioniran na raskrsnici vazdušnih puteva i protoka robnih operacija između Evrope i Azije, pokazuje apsolutnu efikasnost i inovativnost (nedavno predstavljen sistem istovremenih simultanih operacija sa tri piste) kao i glavna kapija Turske i baza nacionalnog prevoznika Turkish Airlines sa ogromnom mrežom saobraćaja teži rastu i verovatnom preuzimanju preimućstva u celokupnim operacijama. Glavni kuriozitet razvoja Istanbula predstavlja ukrštanje ogromnog broja operacija evropskih operatora kao što je recimo Lufthansa, zatim azijskih i bliskoistočnih, recimo Emirates, Singapore Airlines i ostalih operatora Kaspijskog regiona, Kavkaza i Rusije.

Na globalnom nivou, Atlanta u SAD je definitivno još uvek primarni nosilac najvećeg broja raspoloživih sedišta sa 5,2 miliona mesta u domaćem i međunarodnom saobraćaju.