Naslovna Vesti Istorija

Novi terminal aerodroma u Firenci imaće vinograde na krovnoj površini aerodroma

Opensky

Feb 02, 2024

Italiji nikada nije falilo kreacije, smisla za dizajn i šarolike inventivnosti, a vrhunac poslovne domišljatosti seže i do avio saobraćaja i aerodromskog biznisa. Naime, aerodrom u Firenci namerava da napravi terminal budućnosti sa sopstvenim aerodromskim vinogradima smeštenim na celokupnoj krovnoj površini aerodroma, i tako unapredi proizvodnju „aerodromskog vina“ u srcu Toskane sa prepoznatljivim brendom, i postati verovatno prva vazdušna luka u svetu koja proizvodi sopstveno vino od grožđa uzgajanog na krovu putničkog terminala.

Novi terminal koji će biti izgrađen na aerodromu u Firenci (Aeroporto di Firenze-Peretola) imaće površinu od oko 50.000 kvardrata i očekivanim prometom od oko 5,9 miliona godišnjih putnika, međutim glavna „vinska“ atrakcija biće predviđeni vinograd postavljen na krovu terminala koji će obuhvatati površinu 7,6 hektara sa 38 redova zasada vinove loze na ogromnom kosom krovu obložen svetlarnicima, a plan je da se proizvodi vino koje će „odležavati“ u specijalizovanim podrumima samog aerodroma, pre nego što bude flaširano i dostupno za dalju ekskluzivnu prodaju. Izgradnja terminala predviđa dve faze pri čemu se završetak prve faze očekuje 2026. godine, a druge do 2035. godine.

Pored glavne atrakcije sa vinogradima aerodromskog terminala, proširenje i unapređenje samog aerodroma predviđa i druge segmente projekta, tako da će terminal koji se nalazi samo 8 kilometara udaljen od centra Firence imati i poboljšanja koja uključuju generalno preorijentisanje i produženje postojeće piste (RWY 05/23).