Naslovna Vesti Istorija

Avion Nemačke Vlade A340 se prodaje na licitaciji

Opensky

Dec 16, 2023

Vladin avion tipa Airbus A340-300 koji je zapravo deo Nemačkog Ratnog Vazduhoplovstva, polako se sprema za licitaciju koja će biti vrlo skoro održana radi prodaje ovog kontroverznog aviona pošto je još letos, kako se govori u nemačkim medijima „pao u nemilost političara“, a koji je je originalno bio nazvan „Konrad Adenauer“ po prvom posleratnom kancelaru, da bi kasnije, tokom vremena dobio nadimak „Merkel One“ po poznatoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel tokom mandata.

Ovaj avion A340-300 registrovan državnom odnosno vojnom registracijom 16+01, stavljen je u mirovanje odnosno već poslat u „penziju“ u avgustu ove godine, nakon što je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok bila primorana da otkaže svoju Pacifičku turu, dakle put za Australiju, Novi Zeland i Fidži zbog nekoliko tehničkih problema sa ovim avionom i neprijatnim prekidima puta, kao i zbog raznih manjih ili većih tehničkih problema, i svojevremeno njegovo „emergency sletanje“ u Keln 2018. sa Angelom Merkel u kabini, na putu za Buenos Aires na samit G20, ili kao recimo 2019. prilikom leta za NjuJork kada je tadašnji Ministar Spoljnih Poslova Hajko Mas bio jedan od premium državnih putnika, avionu je pukla guma na samom sletanju u SAD. Tako da je Nemačko Ratno Vazduhoplovstvo odlučilo da povuče avion iz operativne upotrebe, pridružen 2011. godine, kao i drugi avion registracije 16+02 radi prevremene „penzije“, a aktuelna flota je zamenjena sa takođe širokotrupnim dugolinijskim avionom nove generacije tipa A350-900.

Aukciju odnosno prodaju će vršiti državna kompanija Vebeg koja prodaje inače imovinu raznih namena, i navodi da se Airbus A340-300 prodaje u ime Nemačke Vlade, a detalji će biti poznati sredinom januara 2024.