Naslovna Vesti Istorija

Kineski Comac ARJ21 se konvertuje u cargo

Opensky

Aug 16, 2023

Avion kineskog proizvodjača Comac (Commercial Aircraft Corporation of China), model ARJ21, koji je u upotrebi još od 2016. godine kao putnički srednjeprugaš uskog trupa, će biti konvertovan u Cargo verziju kao model ARJ21-700F. Avion će biti u mogućnosti da ponese nekoliko varijanti teretnih jedinica odnosno kontejnere LD7, PMC, PAG i AKE sa nosivosšu korisnog plaćenog tereta do 10150 kg, i opremljen je  velikim, automatizovanim cargo vratima, sa adekvatnim sistemom za klimatizaciju i zaštitu od požara.

Korporacija Comac radila je na ovom projektu od maja 2020. godine, a trebalo bi da bude isporučen operatoru YTO Cargo Airlines (YG) I Zhongyuan Airlines (Z2) kao model -700F.

Na osnovu opštih letačkihi flotnih podataka ovog aviona, do sada je u upotrebi 88 aparata ovog tipa, sa standardnom konfiguracijom od 95 mesta u ekonomskoj klasi. Comac takodje radi i na projektima za biznis verziju koja bi imala oznaku CBJ (Comac Business Jet). Inače, prvi naručilac ovog tipa van Kine bila  je low cost kompanija iz Indonezije TransNusa (8B) sa porudžbinom od 30 aviona.

Ovaj ekonomični uskotrupni avion kraćeg i srednjeg doleta bi možda bio jako zanimljiva opcija Er Srbiji u slučaju jačeg razvoja cargo operacija koji bi mogao da pokrije celu mrežu a svakako regionalnu u okviru sistema kompanije sa razdvojenom cargo divizijom.