Naslovna Vesti Istorija

Lufthansa regrutuje nove pilote do 2025.

Opensky

Oct 30, 2023

Nemačka Lufthansa pokreće kampanju za regrutaciju novih pilota u narednih nekoliko godina zbog ekspanzije saobraćaja u budućnosti kako se predviđa, a ova akcija  podrazumeva pronalaženje „pilota sutrašnjice“, kako kompanija kaže, i od budućih kandidata se traži da budu i više od „samih avijatičara“. Od sada, pa u periodu do 2025. godine, Lufthansa ima potrebu za 2000 novih pilota, a glavni naglasak je da kandidati imaju „jake socijalne veštine“. Kompanija duboko veruje da će budući letači u njihovoj floti  postati ne samo dobri piloti već i „menadžeri svojih posada i dobri domaćini svojih letova“, a ako se uzme u obzir da su i do sada kapetani, ili „vođe vazduhoplova“ bili, i još uvek su pre svega ambasadori svojih kompanija i država koja ih delegira da upravljaju avionima pod svojom zastavom, ovo je unapređenje u poslovanju airline biznisa.

Glavna kampanja kompanije, počela je ove godine pod nazivom „flybig“, ali je i dalje napor za Lufthansu, pa i druge svetske prevoznike da nađu dovoljan broj kvalitetnih, obučenih pilota. Kampanja upošljavanja vrši se preko raznih platformi za oglašavanje ali i preko kanala raznih medija. Glavni slogan je „pilot posao iz snova, samo bolje“, sa kojom nemački prevoznik već deluje u medijima, i iskreno se nada u pronalaženje novih kandidata, i svakako, kako se kaže, da je „posao privlačan posebno i mladim ženama koje bi nastavile karijeru u kokpitima uz jak timski duh“, što je ključni instrument u pilotskoj kabini.

Lufthansa usmerava zainsteresovane kandidate recimo na web stranicu Evropske letačke akademije (EFA European Flight Academy), odnosno pilotske škole Lufthansa grupe, a pri obuci se nudi dvogodišnji kurs za obuku pilota i sastoji se od teorijskog dela u Bremenu ili Cirihu, i praktične faze u Goodyear-u (SAD), Grenchen-u (Švajcarska) ili u Rostock Laage-u (Nemačka).