Naslovna Vesti Istorija

Aeroitalia preuzela Rumunski Air Connect

Opensky

Nov 06, 2023

Aeroitalia je potpisala memorandum o razumevanju za kupovinu 93,86%  udela u rumunskoj kompaniji Air Connect i na taj način učvrstila postojeće partnerstvo koje već egzistira na italijanskom ali i regionalnom tržištu, kao i ojačanje kapaciteta u čvorištu u Rimu. Rumunski prevoznik je takođe izjavio za ch-aviation da je ugovor o kupoprodaji u toku, a kada bude potpisan Aeroitalia će platiti i objaviti cenu.

Air Connect koji je osnovan 2021. i pokrenut 2022. godine, zabeležio je gubitak od 4,2 miliona eura. Rumunski prevoznik poseduje i 2 aviona ATR72-600 koji lete u ime Aeroitalie na rutama iz Ankone, i dodato je takođe od strane kompanije da planiraju uvećanje za još aviona istog tipa radi nastavka operacija.

Ova kompanija je takođe i poznata jer je u jednom trenutku imala aranžman sa našim prevoznikom Air Serbia o wet-lease korišćenju istog aviona na regionalnim rutama, a Aeroitalia koristi 6 aviona tipa Boing 737-800 i iznajmljuje 1 avion Boing 737-700 od kompanije Hello Jets iz Rumunije kao i 1 Dash DHC8-Q400 iznajmljen od Italijanske kompanije Sky Alps iz Bolzana.