Naslovna Vesti Istorija

Air Baltic širi mrežu linija

Opensky

Aug 31, 2023

Air Baltic namerava da proširi mrežu linija za leto 2024. i postavi respektivni nivo prisustva u jugositočnoj Evropi sa odličnim konekcijama primarno ka Baltičkim i Nordijskim zemljama. Poznati Letonski operator Airbus-a 220 sa svojom flotom pokušava da ostvari realnu regionalnu dominaciju suočen sa svojim konkurentima poljskim Lot-om ili Lufthansom. Proširenje mreže linija svakako obuhvata 11 linija uključujući i područje našeg regiona, tako da će biti uspostava linija iz Rige za Ljubljanu, Prištinu i Skoplje, uključujući Tiranu, Sofiju, zatim Kišnjev, španski Aikante, Amsterdam (iz Palange), potom letove iz Talina za Bilund i Maltu i poljski Krakov iz Viljnusa.

Photo: Opensky

Kompanija treutno raspolaže sa flotom od 42 aviona tipa Airbus 220-300 (sa odredjenim brojem aviona datim u „wet lease“ najam švajcarskom Swiss-u kao i povremenim lizovanjem aviona nemačkom Eurowings-u i Lufthansi, i drugim operatorima u Evropi), planovi kompanije se projektuju na uvećanje flote od 50 aviona tokom naredne godine. Strateški cilj je uvećanje flote na čak 100 aviona ovog tipa.

Photo: @mladenkor

Obzirom na rapidno povećanje prometa kompanijskog haba, aerodroma Rige (rekordnih 703000 putnika u julu ove godine), uz operativnu mrežu Viljnusa i Talina, treba očekivati značajan uspon ove kompanije.

Photo: @mladenkor