Naslovna Vesti Istorija

Air India uvodi A350 u upotrebu kao novi proizvod

Opensky

Nov 20, 2023

Najveća indijska avionska kompanija i nacionalni prevoznik Air India već je krenula uveliko sa konceptom biznisa i unapređenjem svojih proizvoda, od privatizacije i tranzicije preko nove strategije, tako da sada prolazi kroz transformaciju, pre svega uvođenjem novih usluga, implementacijom nove putničke kabine, rekonstrukcijom postojećih aviona i svakako naručivanjem, kako se navodi, 470 novih aviona. Dakle, novi identitet indijskog prevoznika je u toku, kao i širenje mreže linija sa flotom.

Najveći kuriozitet u ovom trenutku je očekivana isporuka 40 aviona tipa Airbus A350, što je više nego ozbiljan tehnološki i poslovni korak. Kompanija bi trebalo da preuzme 6 aviona A350-900 već do kraja ove godine, a 34 aviona serije A350-1000 počevši od 2025. godine. Prvih 6 aviona iz serije 900 bili su inicijalno namenjeni ruskom Aeroflotu, ali je zbog postojećih sankcija narudžbina preuzeta od strane indijskog prevoznika. Ostali avioni serije 1000 biće urađeni namenski za kompaniju, prilagođeni iskustvu indijskog operatora sa novim izazovima putničkog servisa. Da podsetimo, prvi avion stiže u decembru ove godine a ostalih 5 aparata do marta 2024. godine. Prvi avion koji će se pridružiti floti Air Indije, imaće registraciju VT-JRA, a pretpostavlja se da će početne operacije obavljati na domaćem sektoru radi familiarizacije posada i promocije unutar zemlje, dok za sada nije precizirana mreža linija gde će ovaj tip saobraćati.

U inicijativi kompanije generalno stoji dodavanje 200 nedeljnih letova na različitim rutama povezujući dva najvažnija čvorišta, Mumbai i Delhi, i unapređenje međunarodne mreže, pre svega u Evropi, Americi i Aziji, a kompanija je za sada, kao prelazno rešenje, iznajmila bivše Boinge 777 Delta Air Lines-a, Etihada i Singapore Airlines-a za konsolidaciju linija.

Novi avioni Airbus A350 imaće kapacitet 316 sedišta, sa konfiguracijom 28 sedišta biznis klase, 24 premium ekonomske i 264 sedišta ekonomske klase.