Naslovna Vesti Istorija

Air Serbia očekuje 35 miliona eura profita za 2023. sa velikim razvojnim planovima u 2024.

Opensky

Jan 12, 2024

Srpski nacionalni avioprevoznik očekuje ostvarenje ukupnog profita za 2023. godinu od oko 35 miliona eura, kako izjavljuje Ministar finansija Siniša Mali, prenosi agencija Tanjug, a realni pokazatelji kažu da je kompanija tokom protekle godine prevezla 4,1 miliona putnika, što je treći najbolji rezultat srpskog avio prevoznika nakon što je nekadašnji JAT odnosno Jugoslovenski Aerotransport zabeležio najbolje rezultate zlatne 1987. i 1988. godine.

Nedavno je i objavljeno da Air Serbia namerava da stavi jači akcenat na dugolinijsku flotu i stoji u nameri nabavke za još dodatna dva širokotrupna aviona tipa Airbus A330-200 verovatno tokom maja, dok dva aviona (registracije YU-ARB i YU-ARC) već lete na linijama za Severnu Ameriku i Kinu. Tokom protekle godine flota je dopunjena optimalnim avionima za kraće i srednje rute tipa Embraer, u saradnji sa grčkim operatorom Marathon Airlines, a nedavno je i CEO kompanije Jirži Marek napomenuo pokretanje novih linija u Kini (verovatno Šangaj i Gvangdžou) i ekspanziju postojećih letova (očekuje se dnevni Njujork JFK i verovatno pojačani Čikago O’Hare), dok je u regionalnom saobraćaju objavljena nova sezonska linija za Mostar kao i ekspanzija postojećih linija tako da će recimo izuzetno jako tržište Španije biti upotpunjeno sa 27 nedeljnih letova, sa unapređenjem letova za Palma de Majorku koji će leteti 5 puta nedeljno iz Beograda. Takođe je napravljen i ogroman korak ka unapređenju kvaliteta zemaljske operative potpisivanjem ugovora sa britanskim ground handling operatorom Menzies Aviation koji će obuhvatati kompletne operativne aktivnosti putničkog servisa i handlinga flote sa početkom rada od kraja februara.

Air Serbia je prvu polovinu 2023. godine zaključila sa neto dobiti od 22,4 miliona eura, dok je profit za celu 2022. godina iznosio 21 miliona eura, dok je 2021. godine zabeležen gubitak od 21, 3 miliona eura.

Etihad Airways je potpisao ugovor sa Vladom Srbije 2013. godine o kupovini 49% udela u tadašnjem gubitašu Jat Airways-u koji je bio u punom vlasništvu države, a prema petogodišnjem sporazumu o strateškom partnerstvu Etihad je dobio ulogu lidera kompanije koju je u oktobru iste 2013. rebrendirao u novu kompaniju Air Serbia, da bi u novembru 2023. država Srbija povratila vlasništvo od 100% nad svojim nacionalnim operatorom.