Naslovna Vesti Istorija

Air Serbia premašene brojke iz 2022.

Opensky

Aug 31, 2023

Srpski nacionalni prevoznik je od početka ove godine prevezao rekordnih 2,76 miliona putnika i time premašio već u ovom trenutku rezultate iz istog perioda prošle godine, saopštava kompanija.

Photo: Opensky

Još uvek je apsolutni rekord putnika iz pred kovid perioda iz 2019. godine kada je u istom periodu bilo prevezeno nešto više putnika odnosno 2,81 miliona. Kako izjavljuje izvršni, generalni direktor kompanije Jirži Marek, u julu i avgustu prevezeno je više od milion putnika na više od 80 destinacija. Tokom jula meseca prevezeno je 27% putnika više nego u julu prošle godine, ili 39% više nego 2019. godine, a „dobri rezultati postignuti su i tokom avgusta koji je bio i naš 14. uzastopni uspešni mesec“ naveo je Marek. Linije za Cirih, Pariz i Amsterdam, možda i tradicionalno, su apsolutno na vrhu liste najprometnijih, ali takođe i vrlo uspešno operišu i linije za Istanbul, Larnaku, Barselonu i Atinu. Tivat i Podgorica svakako drže primat u regionu, a u dugolinijskom saobraćaju Njujork vodi tokom jula i avgusta.

 Photo: Air Serbia

I pored velikih operativnih problema sa nedostatkom aviona i ljudstva, kao i drugih poremećaja saobraćaja uslovljenih raznim problemima širom Evrope, kompanija je uspela da održi bezbedan i profitabilan kontinuitet, doduše sa nepopularnim dnevnim operativnim diskontinuitetom i priličnim kašnjenjima i otkazivanjima letova.

Photo: Air Serbia

Inače kompanija nastavlja trend proširenja flote, i kao što je i spomenuto nedavno, još jedan turboelisni avion tipa ATR 72-600 je pristigao u flotu, a upravo se i sačinjavaju planovi za predstojeći zimski red letenja i sledeću sezonu 2024. sa , nadamo se još jednim širokotrupnim Erbasom 330.