Naslovna Vesti Istorija

El Al ne leti preko Omana i ukida neke linije

Opensky

Nov 01, 2023

Izraelski El Al promenio je proceduru za prelet preko Omana, iz navodi se bezbednosnih razloga, kako prenose izraelski mediji i El Al, a osnovni razlog je verovatno izbegavanje prilaza vazdušnom prostoru Irana, tako da se zbog zaobilaženja vreme leta ka jugoistočnoj Aziji povećava za oko 3 sata. Ova odluka doneta je, kako se prenosi, od strane Izraelskih vazduhoplovnih vlasti i same kompanije, i o tome se obaveštavaju putnici već unapred koji imaju plaćene karte. Zvanično, nema posebnih pretnji po avione El al-a, a kompanija je tražila od Omanskih vlasti odobrenje za drugačiju rutu preleta koja je distancirana od Irana. Dakle, bez preleta Omana, let od Tel Aviva do Bangkoka recimo, će trajati 11,5 sati umesto dosadašnjih 8,5 sati čime su i putnici obavešteni. Letovi za Dubai i Abu dhabi koristiće kao i do sada Saudijski vazdušni prostor. Kada je Oman u februaru 2023. dozvolio izraelskim kompanijama da koriste vazdušni prostor, momentalno se otvorila i skraćena ruta preko Saudijske Arabije preko Omana za Aziju i skratilo trajanje puta.

Kako prenosi izraelski izvor Ynet, El Al je nedavno premestio neke od svojih aviona na aerodrom Ramon na jugu zemlje, u koordinaciji sa državnim bezbednosnim zvaničnicima, i drži najmanje 3 svoja aviona tamo bez detaljnijih informacija. Radi napomene, Izrael nema diplomatske odnose ni sa Omanom ni Saudijskom Arabijom pa samim tim ni više bilaterarne relacije u oblasti avio saobraćaja.

El Al je takođe objavio putem društvenih platformi suspenziju letova za Tokio Naritu, Dablin i Marsej, kao i planirane rute za Mumbai i Delhi. Sva tri Izraelska prevoznika, El Al, Israir i Arkia međutim još uvek održavaju dosta potrebnih letova u vidu „vazdušnog mosta“ ka Americi, Evropi i Aziji. Letovi za Njujork (JFK i EWR aerodromi), Madrid, Atinu i Los Angeles su još uvek operativni po redu letenja, a druga dva prevoznika, lete ka dosta Evropskih destinacija, pre svega Larnaki, Atini i Rimu.