Naslovna Vesti Istorija

ITA Airways prestaje sa letovima sa aerodroma Milano-Malpensa

Opensky

Dec 07, 2023

Italijanska ITA Airways će 8. januara 2024. u 10.45 svojim letom AZ605 sleteti poslednji put na aerodrom Milano Malpensa (MXP) i označiti kraj jedne avionske ere severne Italije gde je nacionalni prevoznik ITA Airways kao i naravno dugo godina prethodna Alitalia bila prisutna na ovom aerodromu, još od 1948. održavajući prvo saobraćaj ka okolnim regijama uključujući i italijanki kanton u Švajcarskoj., a zatim tokom decenija kako je rastao saobraćaj, i širom Evrope i svakako u interkontinentalnom saobraćaju.

Tokom pandemije prethodnih godina, letovi između Malpense i Rima Fiumicino (FCO) bili su suspendovani i nisu se ni obnavljali, pa je zatim ITA započela i dugolinijski saobraćaj na liniji za Njujork Kennedy (JFK). Bio je to jedini ITA dugolinijski let izvan Rima, svoje baze, sa Malpense baziranim avionom Airbus A330-200, tako da je kompanija suočena sa jakom konkurencijom (American , Delta, United, operator biznis klase La Compagnie, kao i Emirates na putu Dubai-Milano-JFK) odlučila da odustane od ovog servisa.

ITA Airways je bazirala svoj saobraćaj na manji aerodrom Linate, za kratke linije unutar Italije i Evrope, ali je i zbog kratke piste u nemogućnosti proširenja dugolinijskog saobraćaja širokotrupnim avionima. ITA poseduje na aerodromu Linate oko 70% slotova, sa fokusom na severnu Italiju, a i udaljenost od gradskog jezgra Milana je samo 8 km, u poređenju sa Malpensom koja je udaljena preko 40 km.

Ostali konkurentski operatori bazirani u Italiji, poput Ryanaira, Easyjeta, Wizzaira, Aeroitalie itd, održavaju priličnu mrežu saobraćaja na domaćem i Evropskom tržištu.