Naslovna Vesti Istorija

ITA Airways u usponu

Opensky

Oct 09, 2023

ITA Airways je predstavila plan operacija na 12 interkontinentalnih linija tokom ove zime 2023/24. sa napomenom da flota i dalje raste, i da je u ekspanziji flote sa avionima Airbus grupe.

Kako su izjavili zvaničnici kompanije, letnja sezona je bila veoma uspešna za ITA Airways, i u periodu od juna do kraja avgusta prevezeno je 4,2 miliona putnika sa „load factor“ indeksom, odnosno popunjenošću kabine od 84%,  u ključujući i nove linije za San Francisco i Washington. U dugolinijskom saobraćaju prevezeno je pola miliona putnika sa prosečnom popunjenošću od 87%, a severna Amerika obuhvata 122 nedeljne frekvencije. Od 29. oktobra počinju sa operacijama i letovi za Rio de Žaneiro, kao i „stanice“ na ruti, Sao Paulo odnosno Buenos Aires. Sa druge globalne strane, uspešno operišu i letovi za Delhi i Tokyo, kao i sezonski zimski letovi za Male na Maldivima, i proširenje u regionu bliskog Istoka. Tokom sledeće godine se očekuje i pojačanje od 30 novih aviona, a flota trenutno raspolaže sa Airbus familijom, odnosno sa 17 širokotrupnih aviona (A350 i A330) i 60 uskotrupnih srednjeprugaša (A220, A319 i A320). Imperativ u dugolinijskom saobraćaju čine avioni tipa A350-900 i A330-900, sa glavnim osloncem na severno-američko tržište.

Photo: Opensky/R.Grčić

ITA Airways „vidi trend u last-minute ponudi“ što je opet uravnoteženo sa tour-operatorima i dinamikom agentske prodaje, takođe izjavljuje i Pierfrancesco Carino direktor globalne prodaje u kompaniji. Od kada je nemačka Lufthansa kupila 41% udela u kompaniji, proces konsolidacije se sporo kreće, još se navodi, a razlog je „zeleno svetlo“ antimonopolske komisije EU, sa tendencijom ubrzanja tokom vremena. Trend konsolidacije u Evropi je apsolutni pokazatelj grupisanja velikih operatora, kao što je primer od nedavno sa grupom KLM-Air France i kupovinom 20% udela u Skandinavskom SAS-u, i pozicioniranja na tržištima.

Photo: ita airways