Naslovna Vesti Istorija

Lufthansa kupuje 80 aviona i pokreće City Airlines

Opensky

Oct 23, 2023

Nemačka Lufthansa bi trebalo u skorijoj budućnosti da pokrene novog prevoznika u okviru LH grupe, novi City Airlines sa flotom od 40 novih aviona, a prvobitni plan bio da se krajem leta ponovo uspostavi pod-operator kao prethodni Cityline, koji će očekivano stati na scenu vrlo skoro. Lufthansa je predvidela da City Airlines posluje i na domaćem i inostranom tržištu, odnosno po istom konceptu kao sama Lufthansa sa glavnim fokusom na pružanje „feeder“ letova, odnosno tranzitnim saobraćajem poveže putnike širom Evrope sa glavnim čvorištima, Frankfurtom i Minhenom.

Sa druge strane, Lufthansa kao nosilac svih operacija kompanije, planira svoju flotu i optimizaciju linija, tako da bi nova kompanija dobila 40 novih uskotrupnih aviona kapaciteta 120-140 sedišta, najavljuje CEO Lufthanse Carsten Spohr, u nedavnom obraćanju zaposlenima. Konačna odluka bi se ubrzo donela, a razmatraju se avioni tipa Embraer E-jet familije ili sve popularniji Airbus 220. Ostalih 40 aviona za potrebe Lufthanse u nabavci bili bi bazirani, ili na tipu Airbus 320neo ili čak na familiji Boeing 737max.

Kako je još generalni direktor Spohr najavio u svom obraćanju, novi operator City airlines ili Cityline 2, biće pokrenut vrlo skoro, tačnije početkom naredne godine, a inicijalno će koristiti avion tipa Airbus 319 preuzet direktno od Lufthanse.