Naslovna Vesti Istorija

Ryanair kreće za Sarajevo

Opensky

Nov 30, 2023

Predstavnici irske niskotarifne kompanije Ryanair i Sarajevskog aerodroma objavili su na zajedničkom saopštenju da će kompanija započeti saobraćaj iz Sarajeva ka pet destinacija sa ukupno 20 nedeljnih letova, počevši od 24. aprila naredne godine sa predviđenih, oko 200.000 putnika godišnje. Planirani letovi odvijaće se za Brisel Charleroi, Geteborg, zatim Bergamo, Memingen i London-Stansted, a početne cene karate biće, kako je objavila kompanija, od 30 evra.

Što se tiče tržišta BiH, tokom 2024. planirano je 10 destinacija, odnosno 5 iz Sarajeva i 5 iz Banja Luke, a trenutno nema subvencija u odnosu na Ryanair već je plan baziran na komercijalnoj osnovi niskih tarifa, ali i očekivanja smanjenja taksi i aerodromskih troškova koje su relativno visoke, kako kaže kompanija. U planu je takođe čak i otvaranje baze u Sarajevu i prilika dodatnog lokalnog zapošljavanja.

Uporedo sa ovom lepom novinom, takođe je i Tursko-nemački operator Sunexpress objavio uspostavljanje novih linija iz Sarajeva narednog proleća, i to za Izmir i Antaliju, a mađarski Wizz Air za Rim, London Luton i Abu Dabi.

Sve tri pomenute kompanije aplicirale su za javni poziv subvencionisanog saobraćaja Kantona Sarajevo, a Ryanair je odmah predstavio potvrđenih 5 linija, kao i Sunexpress koji će imati primat za Izmir i Antaliju.